Iohannis: Impresia mea este că prin remaniere PSD vrea să întărească asaltul asupra justiției

Laurentiu Gheorghe | 18.04.2019

Iohannis a declarat, joi, despre remanierea propusă de Guvernul Dăncilă că „prima mea impresie este că această remaniere se face ca lucurile să meargă mai prost. Este inadmisibil.”

Pe aceeași temă

Președintele a spus joi că a fost sunat și informat de către premierul Dăncilă despre remanierea Guvernului și că va da un răspuns la începutul săptămânii viitoare.

De asemenea, președintele a declarat că miercuri seară a primit propunerile de revocare și de numire a noilor miniștri. Răspunsul la aceste cereri îl va da săptămâna viitoare însă impresia lui este că lucrurile vor merge din prost în și mai prost. „E o primă impresie pe care am vrut să o comuni, mai multe voi comunica săptămâna viitoare”.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis cu privire la remanierea Guvernului Dăncilă

  • Ieri au fost trimise la Cotroceni propuneri de revocare și noi miniștri.

  • Însă primind acele scrisori mi-am pus întrebarea ce se dorește cu această remaniere.

  • De regulă, o remaniere se face pentru a face guvernul mai eficient. Prima mea impresie e că remanierea se face pentru ca lucrurile să meargă mai prost. E inadmisibil. E o primă impresie pe care am vrut să o comunic, mai multe voi comunica săptămâna viitoare.

  • Am vorbit cu doamna premier și i-am comunicat că va primi un răspuns la începutul săptămânii viitoare.

  • Lucrurile încep să capete un contur trist. Am convocat un referendum, PSD pregătește o remaniere care să întărească asaltul asupra justiției și acest lucru nu poate să fie de bun augur.

  • Revocarea unui ministru sau demisia este constituțională prin decizia premierului. Dar nu pot să semnez niște acte fără a evalua urmările întregii remanieri și de aceea voi face clarificări la începutul săptămânii viitoare.

La ceremonia de absolvire a Institutului Național de Magistratură Klaus Iohannis i-a avertizat pe tinerii procurori și judecători că vor avea de a face cu presiunile PSD.

De asemenea, el i-a avertizat pe absolvenții Institutului Național de Magistratură că odată intrați în această profesie vor avea de înfruntat ”presiuni” ale politicienilor de rang înalt, care doresc să își subordoneze justiția.

„Spun acest lucru fiindcă judecătorii și procurorii pot și trebuie să contribuie la consolidarea unei Românii moderne. Porniți pe un drum care știți deja că e plin de provocări, dar un drum pe care îl veți parcurge singuri.

Vă spun aceste lucruri pentru că trebuie să fiți pregătiți să faceți față presiunilor și asalturilor unor politicieni asupra justiției. Vedem în fiecare zi cum politicieni de rang înalt schimbă legi în interes propriu.

Contextul actual ne arată că progesul făcut cu mari sacrificii pentru consolidarea independenței justiție nu este câștigat în mod definitiv și trebuie luptat în fiecare zi. Menținerea cursului democratic al României depinde și de dumneavoastră. Democrația se apără de către fiecare dintre noi, zi de zi.”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a făcut aceste declarații după ce i-a primit la Cotroceni pe absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii, cărora le-a spus că trebuie să fie "pregătiţi să faceţi faţă presiunilor şi asalturilor din partea unor politicieni asupra sistemului de justiţie".


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22