Iohannis în 2014: Un politician prins că a plagiat și numai 3 rânduri trebuie să demisioneze

Redactia | 18.01.2022

În campania prezidențială din anul 2014, Klaus Iohannis a declarat referitor la plagiatul lui Victor Ponta, contracandidatul său din turul doi, că orice politician prins că a plagiat trebuie să se retragă.

Pe aceeași temă

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, că este binevenită decizia premierului Nicolae Ciucă de a le cere organismelor abilitate să îi verifice teza de doctorat, după ce publicația PressOne.ro a scris că lucrarea de doctorat a premierului este plagiată.

Potrivit punctului de vedere transmis de Klaus Iohannis, șeful statului își menține poziția critică referitoare la plagiate și consideră că este nevoie ca în cazul premierului să se clarifice toate suspiciunile.

Pana la o decizie a comisiei abilitate să se pronunțe cu privire la teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis nu va mai face o precizare pe acest subiect, a adăugat șeful statului.

„Președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice. Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit”, arată Administrația Prezidențială într-un răspuns pentru Mediafax.

Stirea inițială:

Candidatul PNL la președinție din 2014, Klaus Iohannis, declara în campanie că ”oriunde în lume politician care este prins că a plagiat și numai trei rânduri este obligat să se retragă din politică”.

 

Iohannis a subliniat statutul său de profesor spunând că e foarte grav chiar și când un elev copiază, iar plagiatul într-o teză de doctorat este o ”problemă proporțional mai mare”.

 

”Este greșit să fie domnul Victor Ponta președintele României fiindcă a mințit și speriat pensionarii cum că le-aș tăia pensiile și în calitatea mea de profesor cred că este totuși o foarte mare problemă dacă un elev copiază. Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat copiază mi se pare o problemă proporțional mai mare și se numește plagiat. Oriunde în lume cineva care este prins, cineva dintre politicieni, este prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat este obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre aceștia dorește să fie președintele României”, a declarat Klaus Iohannis în campania prezidențială din 2014.

Context

Marți, jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigație în PressOne, conform căreia teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, susținut de Klaus Iohannis, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

 

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat, se arată în investigație.

 

Președintele Klaus Iohannis nu a avut nicio reacție referitor la acuzațiile de plagiat până la publicarea acestui articol.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22