Iohannis: Independența justiției e intangibilă. Mă voi implica total ca lucrurile să rămână așa

Dora Vulcan | 31.01.2018

”Cel mai important obiectiv al meu ramane acelasi: independenta justitiei e intangibila. Ma voi implica total si voi face tot, absolut tot ce poate face un presedinte pentru a pastra lucrurile asa”, a spus șeful statului la conferința de presă comună susținută la Bruxelles cu șeful CE Jean Claude Juncker.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

”Personal, sunt hotarat si convins ca voi reusi ca aceste discutii sa se termine cu legi care vor fi in varianta cea mai buna imbunatatite, legi care pot fi folosite practic.  Dar cel mai important obiectiv al meu ramane acelasi: independenta justitiei e intangibila. Ma voi implica total si voi face tot, absolut tot ce poate face un presedinte pentru a pastra lucrurile asa”, a apus Klaus Iohannis.

 

 

Întrebat de Euronews dacă împărtășește îngrijorarea șefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a spus că daca legile Justitiei raman asa cum au fost votate de Parlament, discutiile despre MCV si aderarea la Schengen se vor pune in alti termeni”, Klaus Iohannis a răspuns:

 

 

”Cred ca avem o problema majora cu legile justitiei si cu Codurile. Insa aceasta problema trebuie sa o rezolvam in Romania. Solutia e la noi si de aceea am insistat sa avem solutii legislative care satisfac si nevoile sistemului de acasa si criteriile general valabile, valorile europene. Sunt optimist in ce priveste parcursul final, acum suntem intr-o faza intermediara. A doua lege a fost trimisa inapoi, acest proces va mai dura o vreme. Asteptarea mea e ca la final sa avem legi care sa tina cont de deciciziile CCR si care intaresc independenta justitiei. Pentru asta eu ma agit destul de mult, se vede, nu se vede, e partea a doua. Aceste lucruri se stiu si aici si nu pornesc de la premisa ca modificarea legilor va duce la complicarea iesirii din MCV sau a dosarului Schengen. De aceea si de obicei nu fac acest lucru am avut declaratii in timpul procesului legislativ, am incercat sa explic de ce e nevoie ca Romania sa garanteze independenta justitiei Dar sunt optimist si vom reusi. (...)  Suntem in etapa in care CCR trebuie sa se pronunte. La mine nu au ajuns (legile, la promulgare - n.r.), cand o sa ajunga atunci o sa scriu o scrisoare CCR sau Parlamentului, sunt mai multe variante pe care le am. Procesul este la jumatate.”

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22