Iohannis intervine în conflictul din Belarus alături de președinții Poloniei și Lituaniei

Redactia | 21.09.2020

Președintele României a intervenit alături de cei ai Poloniei și Lituaniei, într-un apel la UE, pentru oferirea unui pachet asistență pentru transformarea economică a „Belarusului democratic”.

Pe aceeași temă

Cei trei președinți spun că suțin ”poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept”.

Declarația comună integrală:

Noi, Președinții Lituaniei, Poloniei și României, ca state membre ale Uniunii Europene:

 • susținând ferm libertatea și promovarea principiilor democratice,

 • evidențiind că alegerile libere, corecte și transparente sunt un drept democratic fundamental al oricărei națiuni,

 • recunoscând drept legitime rezultatele alegerilor doar dacă acestea sunt organizate în conformitate cu Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice și sunt monitorizate internațional,

 • admițând explicit că nimeni altcineva decât Poporul Belarusului are dreptul de a decide destinul pentru țara sa,

 • reasigurând asupra respectului nostru pentru o astfel de decizie realizată pe baze legitime,

 • înțelegând că un Belarus prosper, construit pe încredere socială și o viziune comună, este esențial pentru o Europă mai stabilă și mai sigură,

Ne declarăm voința să susținem Poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept;

Oferim expertiza noastră și know-how-ul pentru parcursul de reforme politice și economice, pentru construirea de instituții independente și pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului și libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societății;

Credem că, în demersul de sprijinire a Poporului Belarusului, este util ca Uniunea Europeană – ca putere economică globală majoră – să propună un pachet de asistență pentru transformarea economică a Belarusului democratic. Pachetul ar trebui să includă, inter alia:

 • facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană și asistență pentru negocierile de aderare la Organizația Mondială a Comerțului;

 • un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condițiile necesare;

 • asistență pentru diversificarea sectorului energetic și pentru securitatea energetică a Belarusului;

 • acces la resursele financiare pentru restructurarea și lansarea economiei belaruse de tip liberal;

 • prezență și activitate sporite ale Instituțiilor Financiare Internaționale pentru reformarea economiei belaruse și pentru sporirea investițiilor.

Adresăm un apel către Comunitatea Internațională de a se alătura Uniunii Europene și Statelor sale Membre în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziția politică, economică și socială a țării.

Preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko, la putere din 1994, se confruntă cu proteste de stradă care reclamă fraudarea alegerilor din 9 august, care l-au desemnat câștigător cu peste 80 la sută din voturi.

Rezultatele alegerilor au fost respinse de Uniunea Europeană, care o consideră câștigătoare pe Svetlana Țihanovskaia și pregăteşte sancţiuni împotriva unor înalţi reprezentanţi ai regimului belarus şi i-a cerut lui Lukaşenko să dialogheze cu opoziţia.

Lukaşenko a refuzat în schimb orice concesie şi denunţă un complot occidental menit a-l înlătura de la putere, având ca singur partener pe președintele rus, Vladimir Putinn.

Primele manifestaţii din Belarus după alegerile de la 9 august au fost reprimate prin forţă. Cel puțin șase persoane au fost ucise, câteva sute torturate și câteva mii arestate. Toți reprezentanții Opoziției au fost forțați să părăsească țara sau au fost arestați.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22