Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban prim-ministru. Urmează formarea Guvernului

Laurentiu Gheorghe | 15.10.2019

Președintele Iohannis a avut marți noi consultări în formulă restrânsă cu liderii partidelor parlamentare, Dan Barna, Kelemen Hunor și Victor Ponta, la finalul cărora l-a desemnat pe șeful PNL premier.

Pe aceeași temă

UPDATE:

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

 • După consultările cu partidele, am tras concluzia pe care am spus-o și după prima rundă, că se conturează un guvern în jurul PNL

 • PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși să-și asume guvernarea, chiar dacă e dificil, în această perioadă de tranzație

 • Guvernul interimar care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare

 • Personal, cred că anticipatele sunt o soluție foarte bună, dar nu acum cu guvernul Dăncilă interimar

 • Fiecare zi în plus cu acest guvern eșuat e o zi pierdută pentru România

 • Am decis să desemnez următorul premier, în persoana lui Ludovic Orban, președintele PNL.

 • Sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se ajunge la o soluție bună, cu atât mai bine.

 • Cred că trebuie instalat urgent noul guvern pentru a putea îndeplini câteva sarcini: organizarea alegerilor prezidențiale, proiectul de buget pe 2020, închiderea bugetului pe 2019.

 • Aștept multe alte lucruri de la guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziție de succes.

 • Am discutat mult ce trebuie și ce poate face guvernul.

 • Situația nu va fi simplă deloc, pentru că opoziția în Parlament e atât cât am văzut-o și va fi destul de greu de negociat proiecte complicate, precum bugetul.

 • Dar toate aceste lucruri sunt posibile, am toată încrederea că guvernul Orban se va ocupa foarte serios de toate aceste chestiuni.

Principalele declarații ale premierului desemnat Ludovic Orban:

 • Vă mulțumesc pentru încrederea acordată într-un moment dificil pentru România. Sunt onorat și vă garantez că-mi voi pune toate cunoștințele în slujba interesului public.

 • Asumarea formării guvernului este ceea ce ne definește în acțiunea noastră publică. Vom da românilor ce așteaptă de la noi și de la un guvern normal: cinste, competență, integritate, dedicare în servirea interesului public și soluții pentru marile probleme

 • Principalele priorități ale guvernului sunt:

 • refacerea echilibrelor macroeconomice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri;

 • restructurarea aparatului guvernamental;

 • readucerea competenței;

 • digitalizarea administrației;

 • acordarea unei atenții serioase a tuturor obiectivelor de investiții în infrastructura de transport;

 • educație, sănătate și alte domenii publice;

 • consolidarea parcursului european al României;

 • respectarea tuturor rigorilor privind statul de drept, asigurarea unei independențe reale a justiției, readucerea instituțiilor în slujba cetățenilor.

 • Am încredere în toți partenerii care au fost alături de noi în atingerea obiectivului major de a pune punct guvernării PSD și sunt convins că vom găsi discernământ pentru servirea cetățeanului în discuțiile ulterioare.

  ****

Premierul desemnat, a avut marți discuții cu ceilalți membri din conducerea liberalilor, iar în jurul orei 16:00, a plecat la Palatul Cotroceni. Președintele Iohannis a anunțat o declarație de presă la ora 17:00 pentru a-și prezenta nominalizarea pentru postul de premier.

Pozițiile partidelor după discuțiile cu Iohannis

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după consultările de la Cotroceni că formaţiunea pe care o conduce nu acordă nimănui un cec în alb şi că va putea spune dacă va susţine sau nu viitorul guvern după anunţarea numelui premierului desemnat.

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat pe Facebook că la consultările de astăzi cu președintele Klaus Iohannis acesta i-a reconfirmat că vrea alegeri anticipate, dar consideră că un calendar pentru acestea trebuie abordat abia după alegerile prezidențiale.

"Care e alternativa la anticipate? Să puneți acum un guvern slab, fără susținere parlamentară, aflat în permanență la mâna PSD și a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta și Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie și ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare.

Haideți mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în fața oamenilor și să câștigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreți cu adevărat să scăpăm țara de PSD, aveți curajul să facem acum anticipate", a declarat Barna.

Victor Ponta a declarat luni că în cursul zilei a avut o întâlnire cu președintele Iohannis, la Cotroceni, precizând că au avut o discuție „clară și scurtă”. "Președintele urmează să facă mâine (marți - n.r.) anunțul privind primul-ministru și să vedem ce se întâmplă”, a mai spus Victor Ponta. El a precizat că nu i s-a cerut să susțină un guvern monocolor PNL și, de altfel, nici n-o va face.

La rândul său, Tăriceanu a declarat luni seară că ALDE nu va vota noul Executiv dacă PMP va face parte din el. „A fost o discuție prealabilă anunțului pe care președintele urmează să îl facă mâine (marți -n.r.) în legătură cu premierul desemnat. Sigur că e firesc ca președintele, în calitatea pe care o are și în prerogativele constituționale pe care le cunoaștem, să facă aceste consultări pentru a vedea dacă propunerea pe care dorește să o facă întrunește în final suportul necesar, majoritatea, mai bine spus, necesară pentru a primi votul de învestitură, mă refer la premier, împreună cu echipa lui și programul de guvernare aferent”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la Digi 24.

USR, ALDE și UDMR condiționează sprijinirea unui guvern liberal

UDMR nu vrea alegerea primarilor în două tururi și nici ca în echipa guvernamentală să se regăsească europarlamentarul Rareș Bogdan care a avut, în trecut, reacții virulente la adresa Uniunii. Această ultimă problemă pare rezolvată, Rareș Bogdan nemairegăsindu-se în acest moment în draftul echipei guvernamentale, potrivit unor surse din partid.

USR a anunțat luni seară că liderii partidului au avut o discuție pentru a stabili acțiunile partidului în perioada următoare, după trecerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă și au decis să susțină în continuare organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil. Liderii partidului au susținut ca USR "să nu intre la guvernare fără alegeri anticipate care să dea o nouă majoritate în Parlament și un mandat clar forțelor reformiste".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22