Iohannis îl acuză de ciopârţirea legilor şi că a mers la Comisie fără drept; Toader invocă CCR

E.b. | 03.11.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a susţinut, într-o conferinţă de presă, că era obligat prin lege, dar şi prin decizia recentă a Curţii Constituţionale, să meargă la Comisia juridică din Parlament.

Pe aceeași temă

 

 

Comisia, spune Toader, l-ar fi l-a convocat pentru a prezenta proiectul de modificare a legilor justiţiei.

 

El i-a răspuns astfel preşedintelui Klaus Iohannis, care cu o zi în urmă l-a acuzat că a mers în Parlament fără să aibă drept de iniţiativă legislativă şi le-a dat parlamentarilor aceste legi.

 


Tudorel Toader a susţinut, vineri dimineaţă, o conferinţă de presă în care a explicat de ce a mers în Parlament pentru a prezenta proiectul de modificare a legilor justiţiei şi de ce le-a dat parlamentarilor acest proiect.

 

"Există şi o decizie recentă a Curţii Constituţionale, care spune că nimeni nu poate refuza să se prezinte în fata unei comisii parlamentare. Decizia nici nu ar fi fost necesară, pentru că este o obligaţie legala. În baza acestei legi, (...), a deciziei CCR, am dat curs invitaţiei comisiei parlamentare. (...) La invitaţia dânşilor, am prezentat 50 de minute principalele elemente din legile justiţiei şi întrevederea din comisie putea să se opreasca acolo.  (...) Comisia însă a solicitat să le las draftul de proiect, l-am lasat în format fizic proiectul de lege, expunerea de motive şi solicitarea de aviz către Comisia de la Veneţia. Le-am lăsat şi în format electronic. De altfel, l-au şi postat pe site", a susţinut ministrul Justiţiei, citat de News.ro.

 

"În faţa invitaţiei de a merge în comisie, luând în considerare legea, nu puteam să nu mă duc", a adăugat Tudorel Toader. 

 

 

"Se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament"

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că procedura de legiferare a fost viciată prin modul de promovare a legilor privind justiţia, iar modificările dorite duc la ”ciopârţirea” legilor.

 

Iohannis a spus că ministrul Justiţiei a mers în Parlament fără să aibă drept de iniţiativă legislativă şi le-a dat parlamentarilor aceste legi.


Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul, se duce fără să aibă drept de iniţiativă legislativă în Parlament, le dă fizic, parlamentarii le iau ca şi cum le-ar fi creat acasă. Aşa nu se legiferează”, a afirmat preşedintele.

 

În privinţa conţinutului proiectelor pe justiţie, şeful statului a spus că unele prevederi din aceste modificări sunt ”bune, oportune şi necesare”.

 

Însă, de la a corecta legislaţia, ceea ce în esenţă ar fi fost un lucru bun, până la a ciopârţi, e cale lungă şi nu ar trebui să o parcurgem”, a subliniat Klaus Iohannis.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22