Iohannis, la şedinţa CSM: Ministrul Justiţiei înţeleg că are altă treabă decât să onoreze bilanţul

Redactia | 12.12.2018

Klaus Iohannis a ironizat, miercuri, absenţa lui Tudorel Toader de la şedinţa plenului CSM unde se decide noua conducere, precizând că ministrul Justiţiei „are altă treabă decât să ne onoreze bilanţul".

Pe aceeași temă

„Ministrul Justiţiei înţeleg că are altă treabă decât să ne onoreze bilanţul, principalul promotor al acestor proiecte (de modificare a legilor justiţiei n.r.) este membru de drept al CSM şi are obligaţia să fie cel dintâi care respectă aceste principii", a spus preşedintele Klaus Iohannis, prezent la şedinţa plenului Consiliuluii Superior al Magistraturii (CSM), unde s-a ales noua conducere.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că sistemul judiciar a trecut prin multe cumpene în ultimii doi ani şi că membrilor CSM le revine responsabilitatea găsirii unui echilibru în acest sens.

"Anul 2018 a fost marcat cu siguranţă de modificarea legilor de organizare a sistemului judiciar şi a legislaţiei penale, care este în curs. Am avut un an dificil, cu multe cumpene pentru sistemul judiciar, care, din păcate, sunt departe de a se fi epuizat. Punerea în acord a actelor normative cu standardele europene va prezenta o provocare pentru perioada următoare, în cadrul acestui demers, CSM-ului îi va reveni misiunea importantă ce presupune mai mult decât oricând afirmarea rolului său de garant al independenţei justiţiei", a completat Iohannis.

„ Legislația penală și legile justiției modificate au fost contestate atât in interiorul sistemului, cât și de societatea civilă și partenerii externi. Forma finală a făcut obiectul unor opinii critice ale Comisiei, iar Parlamentul European a votat o rezoluție împotriva guvernului. Guvernul are noi condiționalități. Sunt premise mai mult decât îngrijorătoare. Aceste legi făcute strâmb au fost modificate imediat după promulgare”, a spus Iohannis.

Președintele le-a transmis magistraților că pot conta în continuare pe sprijinul său, completând că CSM trebuie să fie și un partener de dialog pentru parlamentari, în procesul de legiferare.

”În 2018, românii v-au fost alături în apărarea independenței justiției și veți avea, cu siguranță, și în viitor un aliat în fiecare cetățean care își dorește un viitor mai bun, un viitor la baza căruia nu poate sta nimic altceva decât o justiție independentă, dreaptă și eficientă. Justiția independentă este cea mai importantă împotriva arbitrariului puterii, iar CSM să acționeze împotriva atacurilor la adresa magistraților, indiferent de unde vin. Eu voi face tot ce depinde de mine ca România să nu se întoarcă în timp și vă asigur de sprijinul meu necondiționat pentru a garanta independența justiției”, a mai spus el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22