Iohannis: Lupta anticorupție a fost și rămâne un obiectiv al mandatelor mele de președinte

L. G. | 27.09.2022

În discursul său de la aniversarea DNA, președintele Klaus Iohannis a cerut marți ca pachetul de legi ale justiției să fie ”în acord cu recomandările organismelor europene”.

Pe aceeași temă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la 20 de ani de la înfiinţarea DNA, că parcursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu a fost lipsit de obstacole, regrese sau chiar eşecuri punctuale, iar ele trebuie să fie evaluate onest, obiectiv, pentru că numai aşa se poate învăţa din lecţiile trecutului. Şeful statului a mai arătat că Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut progrese mari, ajungând un model la nivel european, furnizor de expertiză şi bune practici în lupta împotriva corupţiei.

 

„În urmă cu două decenii, ferm angajată pe drumul european, ţara noastră a decis înfiinţarea unei structuri specializate în combaterea faptelor de corupţie, în special a corupţiei la nivel înalt.  Pentru un stat aflat în plină tranziţie, acest demers a fost unul de importanţă capitală din perspectiva reformelor structurale care au avut loc la nivelul administraţiei centrale şi locale. În Uniunea Europeană, eforturile de control şi de combatere a corupţiei au reprezentat şi reprezintă, în realitate, moduri de construcţie a statelor moderne şi de consolidare a democraţiilor, bazate pe valorile statului de drept, în care legea protejează binele comun, cetăţenii şi drepturile acestora. În urmă cu două decenii, percepţia publică în ţara noastră era că societatea românească se confrunta cu fenomenul corupţiei la toate nivelurile sale şi că nu existau mijloace eficiente pentru a lupta cu acest flagel”, a spus preşedintele în mesaj.

 

Klaus Iohannis a arătat că, dacă obiceiurile bune au nevoie de legi ca să dăinuie, şi legile, pentru a fi respectate, au nevoie de asumarea unor principii morale la un nivel profund al societăţii.

 

„Înfiinţarea Parchetului Naţional Anticorupţie, ca o structură puternică în ofensiva împotriva corupţiei, a reprezentat un prim semnal al asumării luptei împotriva corupţiei de către România la cel mai înalt nivel şi pe termen lung. În toţi aceşti ani, ţara noastră s-a schimbat radical, prin dezvoltarea capacităţii sale instituţionale, prin creşterea nivelului de transparenţă şi integritate în sectorul public şi prin transformarea economică şi democratică pe care a cunoscut-o. S-au schimbat şi mentalităţile, iar societatea românească nu mai tolerează lipsa de corectitudine în viaţa publică”, a spus şeful statului.

 

Potrivit preşedintelui, „cu începuturi inerent timide şi marcate de clarificări ale statutului, dificultăţi organizatorice sau uneori legate chiar de lipsa voinţei politice de a asigura funcţionarea acestei instituţii, Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut progrese mari, ajungând un model la nivel european, furnizor de expertiză şi bune practici în lupta împotriva corupţiei”.

 

„Parcursul DNA nu a fost, însă, lipsit de obstacole, regrese sau chiar eşecuri punctuale. Ele trebuie să fie evaluate onest, obiectiv, pentru că numai aşa se poate învăţa din lecţiile trecutului, păstrând mereu în minte obiectivul unei constante îmbunătăţiri a activităţii, în slujba societăţii şi a binelui comun”, a afirmat preşedintele.

 

Klaus Iohannis a menţionat că ”o societate în care corupţia este combătută riguros, care are mecanisme de control şi echilibru, în care responsabilitatea decidenţilor faţă de cetăţeni este una reală sau în care sentimentul că nimeni nu e mai presus de lege este unul generalizat reprezintă o societate puternică şi stabilă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22