Iohannis: Mutarea ambasadei la Ierusalim ne anulează șansa de a fi membru al Consiliului ONU

Dora Vulcan | 19.06.2018

Preşedintele Klaus Iohannis a spus marţi că o decizie privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă ca România să fie votată membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Pe aceeași temă

 

 

 "O să fiu foarte franc. O astfel de decizie ar anula orice şansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de Securitate, nu numai acum, ci şi pe viitor", a spus Iohannis, citat de Agerpres.

 

Iohannis a făcut această precizare cu ocazia unei declarații comune susținută împreună cu președintelui Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Miroslav Lajčák.

 

El a arătat că încă nu a primit analiza din partea Guvernului pe acest subiect. "Ştiu că la Guvern s-a început un proces de evaluare. Decizia nu este la Guvern, după cum probabil vă amintiţi, dar dacă dumnealor vor să facă o evaluare o pot face, însă nu am primit încă nicio informaţie despre stadiul acestei evaluări", a conchis şeful statului.

 

La rândul său, Miroslav Lajcak a subliniat că decizia privind mutarea sau nu a Ambasadei din Israel este dreptul statelor membre, însă a amintit că există rezoluţii potrivit cărora statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat între israelieni şi palestinieni şi trebuie respectat de toate statele membre ale Naţiunilor Unite.

 

"Ca preşedinte al Adunării Generale nu am dreptul să comentez acest lucru. Însă vreau să subliniez două lucruri. În primul rând, avem o serie de rezoluţii adoptate de Adunarea Generală şi de Consiliul de Securitate care se ocupă de acest subiect şi aş vrea să vă reamintesc că aceste rezoluţii formează de fapt partea dreptului internaţional. Rezoluţiile spun că statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat între israelieni şi palestinieni şi trebuie să rezulte din aceste negocieri şi trebuie respectat de toate statele membre ale Naţiunilor Unite", a punctat Miroslav Lajcak.

 

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, România a mai fost membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în 1962, 1976-1977, 1990-1991 și 2004-2005.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22