Iohannis: Nu voi gira acest guvern. Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern

Dora Vulcan | 28.08.2019

Președintele Klaus Iohannis refuză remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă și spune că propunerile premierului sunt ”pur și simplu inacceptabile”.

Pe aceeași temă

Președintele României motivează refuzul față de toate propunerile de remaniere făcute de premier, nu doar pentru că guvernul și-a schimbat între timp componența politică, prin ieșirea ALDE de la guvernare, ci pentru că propunerile primite sunt ”pur și simplu inacceptabile”.

„În primul rând, nu accept nici o propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile.

Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier”, a spus afirmat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută, miercuri, la Palatul Cotroceni.

El spune că o acceptare a remanierii pe care i-a propus-o premierul ar însemna o ignorare a votului dat de români în 26 mai, când au avut loc alegerile europarlamentare și românii au sancționat dezastrul produs de guvernarea PSD-ALDE și de politizarea instituțiilor statului.

El a motivat respingerea fiecărei propuneri în parte.

Resping propunerea pentru ministrul justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România.

PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu”, a mai spus Iohannis.

Resping propunerea pentru Ministerul Educației. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educația – zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu este în stare să le facă.

Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”, a adăugat șeful statului.

Președintele Iohannis a mai afirmat că România are nevoie de o schimbare autentică, iar votul românilor din 26 mai îi dă legitimitatea să se opună propunerilor PSD.

„România are nevoie de o schimbare autentică și profundă, pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în acești ani și pentru a pregăti o nouă guvernare care de data aceasta să lupte pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, așa cum am făcut-o în repetate rânduri. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția corectă”, a explicat Klaus Iohannis.

Declarațiile președintelui Iohannis (monitorizare Hotnews.ro)

 • Propriile lor interese sunt din nou mai presus de interesele cetățeanului și de guvernarea acestei țări

 • Nu ar trebui însă să fie nicio surpriză. E rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică și coruptă

 • Prin votul din 26 mai românii au transmis un mesaj extrem de clar pe care ei PSD și ALDE se fac că nu îl înțeleg. Într-o Românie normală, votul ar fi determinat demisia imediată a guvernului

 • În continuare, sunt convins că un guvern PSD nu e potrivit pentru România și nu poate rămâne în funcțiune

 • România parcurge o criză guvernamentală dar eu nu voi gira prin deciziile mele susținerea acestui guvern

 • Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern. Propunerile sunt pur și simplu inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier

 • Resping propunerea pentru ministrul Justiției. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual și nu voi tolera propuneri total împotriva valorilor democratice

 • Resping propunerea pentru ministerul Educației. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze zone esențiale precum Educația, cu soluții ale trecutului

 • Resping propunerea de vicepremier pentru teme economice. Există decizii asumate în numele statului român în baza parteneriatului strategic pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cele vehiculate de PSD

 • România are nevoie de o schimbare autentică și profundă pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat și pentru a pregăti o nouă guvernare

 • Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face

 • Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția corectă

 • După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituțional, putem face mult mai mult împreună

 • Până atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze

 • Dacă noua configurație va trece, le spun că voi rămâne ferm pe poziția de apărător al statului de drept

 • Nu voi permite PSD să-și bată joc de România și de români

 • Dacă însă noua configurație a Guvernului nu va fi aprobată îi asigur pe români că există soluții corecte și constituționale ca România să nu intre într-o criză profundă

 • Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi pentru a susține o soluție de tranziție care să oprească dezastruloa actual

 • Partidele de opoziție, toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil în caz de criză
  Indiferent de situația politică internă, România rămâne o țară stabilă

 • Avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România, care să asigure o bună guvernare și să susțină lupta anticorupție

 • Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu

 • Dragi români, contez pe votul vostru, fiindcă doar împreună putem să construim România normală

***

Luni, ALDE a anunțat că iese de la guvernare, iar miniștrii formațiunii conduse de Tăriceanu și-au dat demisia, cu excepția Ramonei Mănescu, o apropiată a premierului Viorica Dăncilă, care a anunțat că pune interesul țării deasupra pierderilor politice personale.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a cerut înlocuirea Anei Birchall cu Dana Gârbovan la ministerul Justiției și numirea lui Iulian Iancu la ministerul Energiei.

Miniștrii Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu și Anton Anton și-au dat marți demisia, după prima ședință de guvern de după ruperea coaliției PSD-ALDE, denunțată luni de ALDE. Posturile acestora ar fi urmat să fie ocupate de Niculae Bădălău - Energie, Ioan Deneș - Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul.

Viorica Dăncilă i-a trimis în aceeași zi președintelui Klaus Iohannis propunerile de interimari pentru portofoliile ocupate până acum de cei trei demisionari la Energie, Mediu și relația cu Parlamentul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22