Iohannis: OUG pentru completurile de 5 este cras neconstituțională. PSD caută soluții pentru Dragnea

Laurentiu Gheorghe | 22.01.2019

Ordonanța prin care cei condamnați definitiv de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ să poată depună contestație în anulare a sentinței, este „cras neconstituțională”, a declarat, marți, Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Ordonanța care l-ar salva de condamnarea definitivă din dosarul „Referendumul” pe șfeul PSD, Liviu Dragnea, anunțată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, este neconstituțională și nu este decât o formă de a-i scăpa de sentințele definitive pe fruntașii social-democrați ce au primit sentințe definitive.

„Nu știm exact ce își imaginează ministrul Justiției să scrie în acea ordonanță. Dar dacă dorește să facă ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituțională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea, la noi sunt ancorate în Constituție, și unul dintre acestea este că o lege acționează numai pentru viitor. Deci legea nu poate să acționeze retroactiv. Dacă o lege ar putea să se aplice pentru trecut, atunci fiecare guvern ar veni și ar schimba întreg trecutul statului. Și atunci ar dispărea orice urmă de stabilitate, de predictibilitate”, a spus președintele, aflat la Aachen, în Germania, unde a participa la semnarea Tratatului de cooperare şi integrare franco-german.

„Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a încercat de când este la putere: să caute soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid. PSD nu poate să vină cu astfel de soluții, care sunt, pur și simplu, neavenite, neconstituționale. Este regretabilă această evoluție. Am încă speranţa că inclusiv ministrul Justiţiei va mai citi un pic de Constituţie şi legislaţie şi vor renunţa la un astfel de demers care, după părerea mea, nu este posibil”, a adăugat șeful statului.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările. Și procurorii nemulţumiţi de deciziile de achitare date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nelegal constituite vor putea face contestaţie în baza ordonanţei de urgenţă pregătită de minister, nu doar persoanele condamnate definitiv, a subliniat Tudorel Toader.

„Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite”, a explicat ministrul Justiţiei, recomandându-le jurnaliștilor să-și îndrepte atenția „cel puţin în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut, nerespectând prevederile imperative ale legii”, astfel încât „am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecători au fost nelegal constituite”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22