Iohannis: Până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul de relansare a economiei

Laurentiu Gheorghe | 22.07.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, o întrevedere cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş şi ministrul de Finanţe Florin Cîţu.

Pe aceeași temă

Tema principală a discuţiei au fost fondurile europene destinate relansării economiei în perioada post-covid, potrivit anunţului Administraţiei Prezidenţiale.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis după întâlnirea delegația guvernamentală:

Este o sumă foarte mare şi cu aceşti bani vom fi în situaţia nu doar de a relansa economia, ci de a reconstrui economia. E o veste foarte, foarte bună. Pentru a folosi aceşti bani trebuie să ne facem un plan solid, bun, aplicabil. Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu această sumă am convocat o echipă guvernamentală cu care m-am întâlnit şi am discutat aceste lucruri. Nu, nu a fost prima întâlnire pe această temă. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte europene, pe teme europene.

Suma se compune din două mari pachete: primul pachet se referă la bugetul multi anual al UE din 2021-2027. Pentru a putea atrage aceşti bani e nevoie de un concept, un plan naţional. La acest plan lucrăm de când e în funcţiune Guvernul orban. Planul e aproape finalizat, se fac ultimele finisaje.

Al doilea pachet din această sumă se compune din pachetul destinat relansării şi revigirării economice, e un pachet de 34 de miliarde de euro pentru România. Sunt destinaţi ameliorării crizei, măsurilor de întărire a economiei. Banii aceştia trebuie consumaţi mai repede. O parte din aceşti bani e posibil să fie disponibbili în 2020. Până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei planul de reîntărire a economiei.

Ce am făcut azi într-o discuţie a fost să corelăm planurile, pentru a folosi banii în cel mai eficace mod posibil. Asta a fost vestea bună pe astăzi.

Vestea proastă pe azi e că suntem în prima zi în care avem peste 1000 de persoane cu coronavirus. E foarte trist. Tristeţea nu rezolvă problema. Problema poate fi rezolvată purtând mască, respectând distanţarea. Acum Guvernul are la dispoziţie noua lege care reglementează izolarea, carantinarea, dar nicio lege nu oprește un virus. E nevoie de contribuţia tuturor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22