Iohannis participă la ședința de guvern, pentru a împiedica o ordonanță pe amnistie și grațiere

Redactia | 20.12.2018

Guvernul se întrunește în ședință astăzi de la ora 15:00, după votul din Parlament la moțiunea de cenzură, care va avea loc la ora 10:00.

Pe aceeași temă

Pe ordinea de zi publicată de Cabinetul Dăncilă nu se află nici Ordonanța de Urgență privind creșterea taxelor, nici o Ordonanță pe amnistie și grațiere, așa cum a cerut PSD. La ședința Executivului va participa, pentru a doua oară în mandatul său, și președintele Klaus Iohannis, care a luat acestă decizie în încercarea de a împiedica adoptarea unei OUG pe amnistie.

Guvernul a publicat miercuri lista cu proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței de joi. Publicarea acestei liste este surprinzătoare în condițiile în care Guvernul Dăncilă obișnuia să transmită ordinea de zi a ședinței cu doar o oră sau chiar câteva minute înainte ca această să aibă loc. Potrivit legislației, Guvernul ar trebui să transmită ordinea de zi cu cel puțin 24 de ore înainte de ședință.

Printre actele normative nu se află proiectul de la Finanțe privind creșterea taxelor de anul viitor. De asemenea, nu se află nici Ordonanța privind amnistia și grațierea. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu ar putea fi introduse pe ordinea suplimentară, chiar la începutul ședinței de Guvern. În mod frecvent au fost introduse proiecte de acte normative pe ordinea suplimentară.

Ordinea de zi a fost publicată miercuri, la aproximativ o oră după ce președintele Klaus Iohannis a spus, din nou, că vrea să participe la toate ședințele Guvernului. Întrebat dacă va merge merge la toate ședințele de Guvern de acum încolo, președintele Iohannis a răspuns: "Sigur".

Anunțul privind participarea la ședințele de Guvern a fost făcut de Iohannis marți, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut, duminică, adoptarea unei Ordonanțe de urgență pe amnistie și grațiere.

Cu o zi în urmă, luni, președintele Klaus Iohannis îi scrisese premierului Viorica Dăncilă, cerându-i să îi comunice agenda fiecărei ședințe de Guvern. Solicitarea șefului statului este una fără precedent, în contextul în care Cabinetul Dăncilă ar pregăti două Ordonanțe de Urgență - una pe tema Codurilor penale și o alta privind aministia și grațierea, ultima fiind cerută de Liviu Dragnea inclusiv duminică, la ședința Consiliului Național al partidului.

Participarea președintelui Iohannis la ședința de Guvern a loc și în contextul în care marți seară ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că urmează să fie adoptată o Ordonanță de Urgență cu 11 măsuri fiscale - de la "taxa pe lăcomie", plafonarea prețului la gaze și Pilonul II de pensii, la jocuri de noroc și orele suplimentare ale bugetarilor. Aceste măsuri anunțate au determinat prăbușirea Bursei de la București.

Klaus Iohannis a cerut Guvernului, miercuri, "să se răzgândească" în privința Ordonanței privind noile taxe, despre care a spus că "aruncă în haos economia" și este "un motiv serios de îngrijorare pentru toți românii". Șeful statului a comentat că demersul Guvernului este o dovadă că este "o problemă cu bugetul”. "N-au bani, nu știu cum să facă rost de bani și inventează pe picior noi impozite și taxe”, a spus președintele.

Șeful statului a amintit că PSD și premierul Dăncilă au promis că nu vor mări taxele, însă acest lucru se întâmplă. "Dacă PSD a anunțat acum câteva luni de zile că nu va introduce noi impozite și taxe și acum, la sfârșitul anului, vine cu o OUG intitulată fel de fel, fiindcă se amestecă fel de fel de lucruri pentru a lua bani din economia privată, este clar că nu sunt bani la buget", a spus el.

În ce situații poate participa președintele la ședințele de Guvern

Participarea șefului statului la ședințele de Guvern este reglementată de articolul 87 din Constituție: "(1) Președintele României poate lua parte la sedințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea prim-ministrului, în alte situații. (2) Președintele României prezidează ședintele Guvernului la care participă".

Președintele spunea că ultima dată când în România s-a dat o astfel de ordonanță pe aministie a fost aproape o revoluție, deci este o problemă majoră de ordine publică, iar Viorica Dăncilă nu îl poate împiedica să participe la ședințele de Guvern.

Ar fi pentru a doua oară când președintele ar merge la o ședință de Guvern. Premiera a fost în 18 ianuarie 2017, când Klaus Iohannis a fost la ședința Cabinetului Grindeanu, pe fondul informațiilor privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.

"Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni", a afirmat preşedintele în ședința de atunci a Guvernului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22