Iohannis: PSD împroșcă venin, minciuni și fake news. Alegătorii o să le dea un răspuns convingător

Laurentiu Gheorghe | 15.11.2019

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Baia Mare, că PSD împroașcă venin, minciuni și fake news despre el, despre PNL și despre aliații PNL, iar alegătorii vor da un răspuns foarte convingător.

Pe aceeași temă

La întrebarea despre fake news-urile distribuite masiv în ultimele zile, Klaus Iohannis a răspuns, vineri seară, că nu va răspunde la aceste atacuri: „Nu am de când să răspund la atacurile PSD, dar pot să vă spun ce am spus și acum o jumătate de oră, la o întâlnire cu primarii – încet, dar sigur, se vede fața foarte urâtă a PSD, împroașcă venin, minciuni, fake news. Acesta este PSD, așa știu ei să își facă campanie și cred că în acest fel își fac singuri un deserviciu, nu este nevoie să le dăm un răspuns, o să le dea alegătorii un răspuns foarte convingător”.

PSD a fost inițiatorul unui val de fake news-uri în ultimele zile, începând de marți seară, când Gabriela Firea a distribuit o postare potrivit căreia Klaus Iohannis avea cască în ureche la conferința de presă. Au urmat mesaje false distribuite pe rețelele de socializare de mai mulți membri PSD care l-au avut ca țintă pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Valul de fake news-uri a vizat și Alianța USR PLUS care, de altfel, a și anunțat că dă în judecată PSD.

Un reprezentat al PLUS a anunțat de altfel că va depune o plângere penală pentru distribuirea de mesaje false care conțin chiar sigla USR PLUS, folosită în mod fals.

Printre mesajele distribuite de către filialele PSD sau de mașinăria de propagandă a partidului se numără cele care conțin referiri la politica de austeritate care va fi pusă în practică de PNL:

Site-ul prahovean PH-online.ro, a preluat declarațiile ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, referitoare la situația moștenită de la guvernarea PSD, dar pusă sub titlul : E gata! Urmează tăieri de salarii după 25 noiembrie!”. Articolul este distribuit de filiala PSD Teleorman pe pagina de Facebook:

PSD Arad a distribuit o postare cu cele „17 dosare penale” pe care le-ar avea președintele Iohannis, informație dezmințită de către președinte: "Zicea doamna Dăncilă parcă zicea că aș fi și eu un fel de penal, nu am avut niciodată un dosar penal. A, că cineva a scris o plângere către parchet, e adevărat, dar nu mă tem de absolut nimic, nu am absolut nimic de ascuns."

Folosirea elementelor de identitate USR-PLUS pentru a distribui, prin intermediul unor conturi personale, mesaje ce îndeamnă la boicotarea turului al 2-lea. PLUS a dezmințit categoric că ar avea vreo legătură cu mesajele, pe care le-a pus pe seama PSD, partidul anunțând că îl sprijină pe Iohannis în cel de-al doilea tur. Dragoș Tudorache, europarlamentar al USR-PLUS, a anunțat că va depune plângere penală după ce PSD a răspândit în online mesaje false cu elementele de identitate ale alianței:

Folosirea unor secvențe din sloganuri și formule consacrate în campanii USR-PLUS pentru a o promova pe Dăncilă - cazul expresiei "Fără penali", extrasă din "Fără penali în funcții publice" și folosită - cu insinuarea că Iohannis ar fi "penal", în campania PSD "Un tur 2 cu PSD - Fără #penali la Cotroceni!"

Ministrul Florin Cîțu a distribuit, joi seară, o imagine care pare să fie o captură după propriul său cont de Facebook, "clonă" în care el pare a susține ideea impozitării banilor trimiși acasă de românii din Diaspora. El califică imaginea drept "fake news":


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22