Iohannis: Referendumul pe tema justiției l-am câștigat împreună cu românii

Dora Vulcan | 04.06.2019

”Concluzia, după scrutinul din 26 mai, este una foarte simplă: românii au spus ferm că își doresc un parcurs european”, a spus Klaus Iohannis la Forumul Internațional al Societății Civile de la București,

Pe aceeași temă

„Românii au transmis un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au hotărât că locul României este, fără îndoială, în Uniunea Europeană, în rândul statelor care susțin și cred în proiectul european, și, pe scurt, au demonstrat că își doresc să se implice activ în apărarea statului de drept. Este un semn clar că spiritul civic a devenit și mai prezent, lucru care nu poate fi decât în beneficiul societății românești și care demonstrează forța ei de regenerare. În România, ca și în alte state ale Uniunii Europene, cetățenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetățenilor statelor membre au dovedit că înțeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naționaliste și populiste”, a spus Klaus Iohannis, marți, la Forumul Internațional al Societății Civile.

Textul integral al alocuțiunii (presidency.ro)

Vă mărturisesc că îmi face o deosebită plăcere să vă întâlnesc, în acest context atât de potrivit, pentru a discuta despre contribuția societății civile adusă la întărirea democrației și a valorilor europene.

Această întâlnire a fost programată cum nu se putea mai bine, având în vedere că România își exercită în prezent primul mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene și că, în această calitate, am organizat recent Summitul de la Sibiu, în care s-a discutat despre viitorul Uniunii Europene.

Totodată, am avut alegerile pentru Parlamentul European și referendumul pe tema justiției pe care l-am convocat în România și, dacă pot să spun așa, pe care l-am câștigat împreună cu românii.

Concluzia, după scrutinul din 26 mai, este una foarte simplă și doresc să o împărtășesc și cu dumneavoastră: românii au spus ferm că își doresc un parcurs european pentru România, în ciuda încercărilor eșuate de a slăbi încrederea cetățenilor în proiectul european.

Românii au dovedit, prin vot, că orice schimbare începe de la o aspirație și de la înțelegerea modului în care funcționează lumea de astăzi.

Românii au transmis un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au hotărât că locul României este, fără îndoială, în Uniunea Europeană, în rândul statelor care susțin și cred în proiectul european, și, pe scurt, au demonstrat că își doresc să se implice activ în apărarea statului de drept.

Este un semn clar că spiritul civic a devenit și mai prezent, lucru care nu poate fi decât în beneficiul societății românești și care demonstrează forța ei de regenerare.

În România, ca și în alte state ale Uniunii Europene, cetățenii au respins discursul antieuropean.

Prin aceste alegeri, majoritatea cetățenilor statelor membre au dovedit că înțeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naționaliste și populiste.

Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluții pentru apărarea democrației, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educație.

Avem datoria de a lăsa generațiilor viitoare o tradiție în implicarea civică la toate nivelurile societății. În acest sens, educația este cel mai sigur și cel mai la îndemână instrument pe care îl are societatea.

Cetățenii europeni trebuie să fie și pe mai departe atenți și pregătiți să sancționeze imediat derapajele, abuzurile și acțiunile care nu sunt în concordanță cu valorile și regulile europene.

Rezultatele din 26 mai au confirmat că lucrurile se pot schimba în timp, în mai bine, însă doar cu o implicare largă din partea cetățenilor. Și mă aștept ca cetățenii să se implice și în continuare!

Îi îndemn să aibă așteptări de la cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Parlamentul European, să îi urmărească și să reacționeze imediat la orice acțiune care contravine valorilor asumate și angajamentelor luate.

În același timp, mă aștept ca întreaga societate românească să se implice, astfel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul de la referendum, iar acesta să fie pus în practică imediat.

De asemenea, rezultatele acestor alegeri obligă Guvernul să nu mai ignore ori să pună la îndoială recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, ale Comisiei de la Veneția, ale instituțiilor și organismelor europene și internaționale de profil.

Doamnelor și domnilor,

În acest an se împlinesc 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste din România și din Europa de Est.

În tot acest timp, organizațiile societății civile au jucat un rol activ în promovarea bunei guvernări și a democratizării în societatea românească.

Societatea civilă a dat semnale puternice în ultimii ani că atașamentul pentru valorile democratice autentice este fundamental, iar campania pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum a dovedit exact această evoluție. Segmente importante din societatea civilă se implică acum pentru a proteja un drept fundamental, dreptul la vot.

Așadar, vreau să îmi exprim încă o dată aprecierea pentru contribuția extrem de importantă pe care societatea civilă a avut-o în aceste alegeri, și nu numai.

Momentul special prin care trece Uniunea Europeană îndeamnă la o întărire a relației dintre statele membre, instituțiile europene și societatea civilă. Acestea trebuie să gândească, să lucreze și să acționeze în unitate și solidaritate acum mai mult ca oricând.

Orice proces de consolidare a proiectului european, printr-o integrare mai profundă și o adaptare la provocările și crizele prin care trece Uniunea, nu poate fi complet și credibil fără implicarea societății civile.

Societatea civilă poate furniza expertiză de foarte bună calitate, de care autoritățile trebuie să înțeleagă că au nevoie.

Cred că este absolut necesar să reconstituim legăturile solidarității umane, să găsim soluții pentru recâștigarea sensului cetățeniei, înțeleasă ca angajare activă și responsabilă pentru modernizarea societății.

Așadar, avem nevoie de solidaritate, unitate, implicare și decizii care să redea încrederea în viitor și pentru generațiile care vor veni. Mai simplu, se numește viziune.

Sunt convins că acest Forum va contribui la elaborarea unei viziuni coerente pentru o Uniune Europeană în care statele membre, instituțiile europene și societatea civilă lucrează împreună, pentru interesul tuturor cetățenilor.

În final, aș vrea să vă încurajez să continuați să acționați energic și ferm în spiritul consolidării valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Vă asigur de întreaga mea deschidere și dorință de colaborare!

Vă mulțumesc!”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22