Iohannis renunță la comemorarea Revoluției din ’89 pentru a nu interfera cu campania electorală

Laurentiu Gheorghe | 17.05.2019

Președinția anunță că ceremonia din 20 mai, dedicată „Anului omagierii victimelor comunismului” a fost amânată „pentru a se elimina suspiciunile cu privire la asocierea Revoluției cu perioada electorală”.

Pe aceeași temă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri într-un comunicat că amână ceremonia solemnă programată pentru luni, 20 mai, în care urma să declare 2019 drept. Președintele arată că a decis amânarea

Palatul Cotroceni a anunțat într-un comunicat că ceremonia solemnă programată pentru 20 mai în care urma ca anul 2019 să fie declarat „Anul omagierii victimelor comunismului” a fost amânată pentru a nu se interpreta ca un eveniment de campanie electorală. „Pentru a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluției Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent și din profund respect pentru toți cei care au luptat pentru democrație și libertate în anii tiraniei comuniste”, președintele Klaus Iohannis renunță la ceremonia solemnă se arată în comunicatul de presă.

Unul dintre invitații de onoare, fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, a refuzat în mod public să participe la ceremonia programată la palatul Cotroceni tocmai din considerente că este folosită de președintele Iohannis în scop electoral: „Nu înţeleg care este motivul pentru care o ceremonie dedicată Revoluţiei are loc în luna mai? Să fie oare din motive electorale? Atunci, nu!”, a spus el în 10 mai.

Alegerea zilei de 20 mai pentru această ceremonie a fost făcută pentru a ne aminti de primele alegeri libere din 1990, desfășurate în Duminica Orbului, a explicat consilierul prezidențial Andrei Muraru într-o postare pe Facebook.

Comunicatul integral al Președinției:

În ultimele zile, în spațiul public au apărut speculații cu privire la oportunitatea organizării, pe 20 mai a.c., la Palatul Cotroceni, a ceremoniei solemne în cadrul căreia, la 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, anul 2019 urma să fie declarat „Anul omagierii victimelor comunismului”.

Pentru a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluției Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent și din profund respect pentru toți cei care au luptat pentru democrație și libertate în anii tiraniei comuniste, Președintele Klaus Iohannis a decis să amâne evenimentul pentru o dată ulterioară.

Încă de la preluarea mandatului, Președintele României a acționat constant pentru condamnarea crimelor și abuzurilor aparatului represiv al regimului comunist, precum și pentru omagierea victimelor totalitarismului.

Președintele Klaus Iohannis consideră că lecțiile trecutului nu pot fi ignorate, iar asumarea corectă a istoriei și a ororilor pe care comunismul le-a produs în România trebuie să reprezinte pentru noi toți un exercițiu civic permanent.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22