Iohannis: România, pregătită pentru orice scenariu în cazul evoluției conflictului ruso-ucrainean

Redactia | 27.11.2018

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni seara că România este pregătită pentru „orice scenariu” în ceea ce privește criza apărută în relațiile dintre Rusia și Ucraina.

Pe aceeași temă

„Noi suntem pregătiți pentru orice scenariu, orice măsură, dar, așa cum și aliații noștri din NATO și prietenii din UE au afirmat, și noi suntem de aceeași părere. am adresat rugămintea părților implicate să trateze cu calm incidentul, să se meargă spre detensionare”, a spus Iohannis, citat de Hotnews.ro.

Șeful statului a subliniat însă că „pentru români nu există niciun motiv de îngrijorare”.

„Încă de la început am solicitat să fiu informat de întreaga evoluție, serviciile noastre m-au ținut la curent în timp real. O reacție oficială a fost emisă de MAE, după consultare prealabilă cu noi. În continuare urmărim cu foarte foarte mare atenție și în timp real evoluțiile din Ucraina și din zona strâmtorii Kerci”, a arătat Klaus Iohannis, înainte de a nota: „Vom fi pregătiți să reacționăm proporțional”.

Rusia a capturat 3 nave ucrainene. 6 marinari răniți. Poroșenko cere legea marțială

Trei nave ucrainene au fost capturate de forțele militare ruse în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de „acțiuni provocatoare“ în Marea Neagră, într-o zonă în care ambele țări au dreptul de a naviga. Tensiunile au escaladat duminică, după ce Rusia a oprit trei nave ucrainene să pătrundă în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci, transmite Reuters.

Un tratat bilateral conferă celor două țări dreptul de a folosi Marea Azov, care este legată prin strâmtoarea foarte îngustă Kerci de Marea Neagră. Însă tensiunile în zonă au crescut odată cu anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Rusia poate controla accesul prin această strâmtoare, după ce a construit un pod care leagă Crimeea de sudul Rusiei.

Tensiunile au apărut duminică după ce Rusia a încercat să intercepteze în Marea Neagră cele trei nave ucrainene – două nave de luptă și un remorcher -, acuzându-i pe ucraineni că au intrat ilegal în apele teritoriale rusești.

Marina ucraineană a declarat că o navă rusească a izbit remorcherul, producându-i daune, într-un incident în care Rusia s-a comportat agresiv și ilegal. Reprezentanții Marinei ucrainene au susținut că vasul avea dreptul să treacă prin acea zonă, fiind pe ruta dintre Odesa și Mariupol, care presupune trecerea prin Strâmtoarea Kerci.

De cealaltă parte, rușii au acuzat Ucraina de ”acțiuni provocatoare“, prin faptul că nu a informat în avans asupra trecerii navelor, iar acestea au executat manevre periculoase.

Un martor a declarat duminică pentru Reuters că o navă de transport marfă a fost folosită pentru a bloca canalul de sub pod și că a văzut două avioane ruse Suhoi Su-25 rusești care survolau zona. Televiziunea de stat din Rusia a anunțat că elicoptere de luptă rusești au fost, de asemenea, dislocate în zonă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22