Iohannis: România va susține deblocarea asistenței financiare europene pentru Republica Moldova

Dora Vulcan | 02.07.2019

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu a fost primit marți dimineața, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu a fost primit marți dimineața, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.

Este prima vizită a șefului Executivului, după recunoașterea Guvernului moldovean. Șeful statului a declarat că susține parcursul european al Republicii Moldova și soluționarea conflictului din Transnistria cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova.

România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a mai spus că România susține deblocarea asistenței financiare europene pentru Chișinău și crearea unui grup de lucru mixt româno-moldovean pentru consolidarea instituțiilor moldovene.

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu și șeful statului Klaus Iohannis au semnat în Cartea de Onoare.
Klaus Iohannis, declarații la finalul întrevederii cu Maia Sandu:

 • Este foarte important și simbolic că această primă vizită a Maiei Sandu are loc la București.

 • Este important pentru că România a fost, este și va fi cel mai dedicat susținător al Republicii Moldova pentru transformarea democratică a țării.

 • Este simbolic pentru că România a susținut transferul pașnic de putere care a avut loc la Chișinău în 14 iunie, care a pus capăt crizei politice.

 • Îi asigur pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase de tot sprijinul României și al meu personal pentru parcursul european al R. Moldova.

 • România va susține deblocarea asistenței financiare europene pentru Republica Modlova necesară reformelor

 • Am discutat și despre importanța continuării proiectelor bilaterale mai ales a celor geostrategice de interconectare energetică

Maia Sandu:

 • Am acceptat această invitație cu mare plăcere, este prima mea vizită oficială după preluarea mandatului

 • Avem înceredere că România ne va rămâne alături în parcursul nostru european

 • Am făcut un schimb de opinii privind situația socio-economice și acțiunile guvernului de la Chișinău , în special pentru funcționarea statului de drept, combaterea corupției

 • Am solicitat sprijin și asistență din partea României inclusiv prin consilierea la nivel înalt

 • Agenda europeană a R Moldova e linia directoare a relației dintre țara noastră și România


De la ora 10.30 prim-ministrul Republicii Moldova și vicepremierul Adrian Năstase vor fi primiți la Palatul Victoria de către șeful Executivului Viorica Dăncilă, în timp ce președintele Iohannis se va întoarce la Bruxelles, unde vor fi reluate negocierile pentru funcțiile de conducere din instituțiile europene.

Pe 26 iunie, Administrația Prezidențială anunța că președintele Klaus Iohannis a avut convorbiri telefonice cu liderii politici ai Republicii Moldova, respectiv premierul Maia Sandu, viceprim-ministrul Andrei Năstase și președintele Igor Dodon.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat, pe 15 iunie, în cadrul unei ședințe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără și cea privind dizolvarea Parlamentului, dar și cea prin care nu recunoștea Guvernul Maia Sandu.


Surse: Digi 24, Hotnews.ro


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22