Iohannis: Sunt doi elefanti in incapere. Amnistia sa nu fie bagata peste noapte in sedinte

Vlad Toma | 18.01.2017

Presedintele Klaus Iohannis a participat astazi pentru prima oara la o sedinta de guvern, in contextul informatiilor aparute in spatiul public despre o posibila ordonanta de urgenta care ar urma sa dezincrimineze anumite infractiuni.

Pe aceeași temă

 

Presedintele a declarat ca ar fi fost invitat la sedinta de premier, insa Grindeanu a afirmat ca nu a fost anuntat de Iohannis ca urmeaza sa participe la sedinta.

 

Iohannis a declarat, in debutul sedintei de Guvern, ca a discutat cu premierul Grindeanu despre modificarile legate de amnistie si de codurile penale si acesta l-a asigurat ca nu va strecura aceste probleme pe ordinea suplimentara a sedintelor de Guvern:

 

"Sunt doi elefanti in incapere - modificarea codurilor penale si amnistia. Am discutat despre asta cu premierul Grindeau si mi-a spus ca a avut loc o discutie cu colegii de guvern insa acestea nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentara.

 

Subliniez ca premierul ca s-a angajat sa nu bage peste noapte aceste legi in sedinte de guvern. Aceste legi, dupa ce vor fi gata, vor fi puse la dispozitia tuturor institutiilor prevazute de lege pentru consultare - CSM, judecatori - dar si la dispozitia opiniei publice. E obligatoriu sa trecem prin aceste etape.

 

Inainte sa ajung, premierul a analizat aceste aspecte si asa a fost posibil sa ajungem la un consens in 20 minute. Dorim sa consolidam statul de drept, si deci e importanta respectarea legilor si a romanilor care cu totii sunt foarte interesati de aceste spete," a declarat presedintele.

 

Premierul Grindeanu a declarat, in debutul sedintei de Guvern, ca ordinea de zi a sedintei a fost publicata si ca se va discuta doar despre ce e pe ordinea de zi, punct cu punct, despre constructia bugetara dar si de data de 23 ianuarie ca zi libera.

 

***

 

Iohannis a declarat ieri ca actuala majoritate trebuie sa dovedesca maturitate in ce priveste legea amnistitiei si gratierii.

 

Noile discutii despre legea amnistiei si gratierii au inceput dupa ce Florin Iordache, noul ministru al Justitiei, a afirmat, in cadrul audierilor din Parlament, ca o astfel de lege ar fi de bun augur.

 

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a afirmat acum cateva zile, la CSM, ca se va opune cu toata greutatea functiei prezidentiale unei eventuale legi a amnistiei si gratierii, deoarece aceasta ar duce la daramarea statului de drept si la disparitia democratiei din Romania.

 

"Nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii. Dar sunt unii care chiar au impresia că lor poate li se cuvine să fie deasupra legii, şi mă refer aici la persoane care, de regulă, au poziţii publice, or aşa ceva nu se poate", a mai declarat Iohannis, care a precizat ca se teme "că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege (a amnistiei si gratierii, n.red.), care i-ar scăpa de toate problemele."

 

Presedintele i s-a adresat direct ministrului Justitiei atragandu-i atentia asupra problemelor pe care o lege a amnistiei si gratierii le-ar putea aduce, atragand atentia ca presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, este condamnat penal, iar presedintele Senatului, Tariceanu, este urmarit penal:

 

"Dacă ne uităm un pic în jur, domnule Ministru, nu mi-o luați în nume personal, dar constat că Ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înțeles greșit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament... În același timp, și nu pot să mă fac că nu văd, Președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare."

 
Iohannis a atras atentia ca se va opune cu toata greutatea functiei prezidentiale unei astfel de legi deoarece ar indeparta Romania de valorile euro-atlantice in care cetatenii cred: "Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule Ministru! Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale! Sper să nu fie cazul."
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22