Iohannis susține o declarație de presă la ora 17:00 Se așteaptă respingerea propunerilor lui Dăncilă

Laurentiu Gheorghe | 04.09.2019

Nu au fost anunțate temele declarației, dar se așteaptă ca șeful statului să respingă propunerile de miniștri interimari la Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul, Dăncilă amenințând cu sesizarea CCR.

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, marţi, 27 august, preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de miniştri interimari la Energie – ministrul Economiei, Niculae Bădălău, la Mediu – ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi la Relaţia cu Parlamentul – ministrul pentru Mediul de afaceri, antreprenoriat şi comerţ, Radu Oprea.

Cei trei urmează să-i înlocuiască interimar în funcţie pe miniştrii ALDE, Anton Anton, Graţiela Gavrilescu şi Viorel Ilie, care, marţi, după şedinţa de guvern şi-au depus demisia., după ce luni Călin Popescu Tăriceanu a anunțat ruperea alianței și intrarea ALDE în Opoziție.

Termenul până la care președintele trebuie să dea un răspuns referitor la numirea celor trei miniștri interimari expiră joi, iar premierul Dăncilă a amenințat că dacă nu va primi un răspuns sau dacă acesta este negativ, se va adresa Curții Constituționale pentru ca Guvernul să-și poată continua activitatea. Luni, premierul Dăncilă a spus că a vorbit telefonic cu președintele Iohannis și că i s-a promis un răspuns scris cât mai rapid la propunerile pe care le-a trimis la Palatul Cotroceni.

Marți, 3 septembrie, premierul Dăncilă a făcut un apel public, pe Facebook, către președintele Klaus Iohannis să îi dea un răspuns cu privire la propunerile de miniștri interimari la Energie, mediu și relația cu Parlamentul.

„Aștept din partea președintelui Iohannis un răspuns privind propunerile de miniștri interimari pentru Energie, Mediu și relația cu Parlamentul. Au trecut deja câteva zile. Încă mai sper ca domnul Iohannis să dezvolte capacitatea de a înțelege că blocarea Executivului nu ajută guvernarea și stabilitatea țării. Așa cum încă mai sper să realizeze că vendetele cu care ne-a obișnuit fac rău în primul rând oamenilor, și nu adversarilor dumnealui politici. România are nevoie de un guvern funcțional. Fac așadar un apel către domnul Iohannis să nu se mai ambiționeze să refuze miniștrii fără temei, pentru că un adevărat șef de stat nu își exercită niciodată puterea în moduri distructive și contraproductive pentru țara lui”, a scris Dăncilă pe Facebook.

De asemenea, șeful statului ar putea vorbi și despre tragedia de la Ambasada României din Kabul, atacată marți de un comando taliban, atac terorist soldat cu 16 morți și 119 de răniți. Printre cei decedați se numără și un român iar altul grav rănit, amândoi făcând parte din structura de securitate.

Ce se întâmplă cu Guvernul?

În cazul cel mai probabil în care președintele Iohannis îi respinge propunerile de interimari ale premierului Dăncilă, părerile sunt împărțite, unii spunând că activitatea Guvernului este blocată, în timp ce alții consideră că în lipsa unor titulari sau interimari în fruntea unor ministere, pot fi împuternicite persoane din rândul secretarilor de stat.

Astfel, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrea, a explicat că locul unui ministru poate fi ținut oricând , chiar și fără delegare expresă, de un secretar de stat, relatează G4Media.ro

Potrivit altor interpretări, în absența celor trei miniștri interimari, funcționarea guvernului Dăncilă este complet blocată.

Președintele Pro România, Victor Ponta, a susținut că Guvernul nu poate adopta OUG, HG în domeniul Mediu sau Energie, ședințele de guvern nu se mai pot ține iar trei ministere nu mai pot plăti facturi de cheltuieli curente și salarii din cauză că în lipsa miniștrilor interimari nu are cine angaja prin semnătură toate acestea.

Doar Curtea Constituțională poate stabili în acest caz calea de urmat în caz că Guvernul va sesiza Curtea pentru a reclama un conflict juridic cu șeful statului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22