Iohannis: Tăierile din bugetele Serviciilor sunt acțiuni iresponsabile, un atentat la siguranță

Laurentiu Gheorghe | 12.02.2019

Președintele Iohannis a criticat marți deosebit de dur inițiativa liderului PSD, Liviu Dragnea, de tăiere a bugetelor Serviciilor, „un demers iresponsabil, al unui politician meschin și inconștient”.

Pe aceeași temă

De asemenea, președintele statului a cerut Parlamentului să revină la alocările bugetare inițiale, propuse de Guvern în 10 decembrie și avizate de către CSAT în ședința din 19 decembrie.

„Propunerea de reducere a bugetelor instituțiilor din domeniul securității naționale constituie un demers iresponsabil, cu atât mai mult cu cât nu există argumente sau justificări. Tocmai asemenea tăieri bugetare reprezintă un atentat la siguranţa cetăţenilor, prin scăderea discreționară a bugetelor structurilor de securitate, în încercarea disperată a unor personaje toxice de a mai acumula capital politic. De aceea, Președintele României face apel ca Parlamentul să revină la alocările bugetare inițiale, propuse de Guvern în 10 decembrie 2018 și avizate de către CSAT în 19 decembrie 2018”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului susține că demersul PSD este unul populist care riscă să vulnerabilizeze în actualul context geopolitic marcat de incertitudine și de intensificarea riscurilor și amenințărilor la adresa statelor NATO.

„Printr-un gest cinic, președintele PSD pune în opoziție securitatea națională cu sănătatea cetățenilor. Numai un politician meschin și inconștient ar putea să inoculeze ideea că sănătatea românilor nu poate fi asigurată din cauza bugetelor prea mari ale serviciilor de securitate, a căror misiune legală fundamentală este tocmai asigurarea securității naționale, protejarea vieții oamenilor și a intereselor țării”, precizează sursa citată.

Iohannis afirmă că în vreme ce bugetele necesare asigurării securității cetățeanului scad, se înregistrează „o creștere inacceptabil de mare a alocărilor către partidele parlamentare, al cărei principal beneficiar este, deloc surprinzător, chiar PSD”.

„În condițiile în care în România nu se construiesc autostrăzi, nu se modernizează spitale, nu există toalete și apă curentă în toate școlile din țară, este revoltătoare majorarea uriașă prevăzută în bugetul anului curent pentru partidele parlamentare”, precizează șeful statului.

În acest context, Iohannis îi sugerează lui Liviu Dragnea să suplimenteze bugetul sănătății din banii alocați partidelor.

„Este un amendament care ar trebui să întrunească voturile majorității PSD-ALDE, dacă adevărata intenție este aceea de a avea un buget pentru sănătatea românilor. Altfel, avem de a face cu o nouă manipulare, în timp ce banii publici sunt direcționați direct către PSD”, mai spune președintele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22