Iohannis va discuta luni seară cu Nicolae Ciucă și Florin Cîțu pentru deblocarea negocierilor -Surse

Laurentiu Gheorghe | 25.10.2021

Președintele Iohannis urmează să discute cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă, și șeful PNL, Florin Cîțu, pentru a obține susținerea parlamentară pentru investirea unui nou guvern.

Pe aceeași temă

Președintele Klaus Iohannis încearcă să evite ca premierul desemnat, Nicolae Ciucă, să-și depună mandatul după ce negocierile cu PSD și USR au eșuat, și vrea ca PNL să negocieze o refacere a alianței cu USR pentru validarea în Parlament a unui nou guvern și evitarea alegerilor anticipate.

Liberalii sunt nevoiți să ia în calcul refacerea coaliției cu USR după ce PSD a respins susținerea unui guvern minoritar iar Dacian Cioloș i-a transmis lui Nicolae Ciucă „USR nu susține nu guvern minoritar dar există o soluție, și anume aceea refacerii coaliției”.

Potrivit unor surse din PNL, citate de G4Media, liberalii nu doresc să refacă alianța cu USR, cel puțin deocamdată, însă discuțiile cu președintele Iohannis ar putea schimba lucrurile.

Discuțiile cu USR au avut loc pe fondul refuzului de moment al PSD de a susține guvernul Ciucă.

Președintele USR, Dacian Cioloș, a spus că premierul desemnat l-a întrebat în ce condiții s-ar întoarce USR la guvernare. „Eu am spus foarte clar care sunt condițiile USR: calendar de reforme, buget și linii de finanțare, reguli clare de funcționare a coaliției și noi am propus să reluăm discuția de la o structură a guvernului așa cum a fost stabilită la începutul coaliției”, a declarat Cioloș.

Refacerea coaliției nu este însă acceptată, deocamdată, de Florin Cîțu. Întrebat, luni, despre acest scenariu, Cîțu a dat de înțeles că ar vrea să fie din nou premier, „dacă discutăm scenarii”. „Haideți să vedem cum va arăta această propunere, că s-ar putea să fie o propunere cu președinte PNL ca premier”, a spus Cîțu.

„PNL a arătat responsabilitate, a arătat flexibilitate, a arătat dorința de a rezolva această criză politică. PNL a venit și a schimbat mandatul, din propunerea de președinte al PNL- premier, a venit cu un alt candidat. Este ceea ce spuneau și cei de la PSD și cei de la USR. (...) Soluția responsabilă, astăzi, este să votăm acest Guvern minoritar, asta ar arăta și din partea celor de la USR și de la PSD responsabilitate și că îi interesează românii și nu doar voturile și schemele electorale sau planurile lor electorale. Mergem mai departe și ne ocupăm de rezolvarea crizei din România. Dacă nu, bineînțeles, cum am spus de fiecare dată, toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv alegeri anticipate”, a mai declarat Cîțu.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul acestei săptămâni. Acesta are nevoie de 234 de voturi, iar PNL și UDMR strâng 163 la care se adaugă cele 18 voturi ale minorităților naționale. Un total de 181 de voturi. Astfel, pentru învestirea guvernului lipsesc 53 de voturi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22