Iohannis, vizita in Israel: Combaterea terorismului este un angajament ferm al Romaniei

Vlad Toma | 07.03.2016

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza o vizita de cinci zile in Israel si Palestina. El a declarat astazi, la Ierusalim, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Israelului, Reuven Rivlin, ca spera ca relatiile dintre cele doua tari sa se imbunatateasca, in special in domeniul inovatiei si cercetarii.

Pe aceeași temă

 

Presedintele a mai declarat ca Romania are un angajament ferm in privinta combaterii terorismului si intelege "asigurarea securitatii Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu exista compromisuri."

 

Cititi discursul presedintelui Iohannis (conform Administratiei Prezidentiale):


"Domnule Presedinte, ma bucur sa ma aflu astazi aici, in frumoasa dumneavoastra tara, si va multumesc pentru primirea calduroasa pe care ne-ati aratat-o mie, sotiei mele si delegatiei mele.

Romania acorda o importanta speciala relatiilor cu Statul Israel, iar aceasta vizita vine sa onoreze trecutul cooperarii noastre si, mai ales, sa proiecteze viitorul ei.

Sunt increzator ca relatiile neintrerupte de prietenie dintre tarile noastre, cu o traditie de 68 de ani, relatii bazate pe valori si obiective comune, vor continua sa se dezvolte si sa se extinda in beneficiul ambelor popoare. Am convingerea ca discutiile fructuoase pe care le vom avea pe parcursul acestei vizite vor contribui la consolidarea dialogului nostru politic, diplomatic si sper si economic.

De altfel, am venit aici cu dorinta de a dezvolta noi domenii de cooperare precum inovatia, cercetarea, stiinta si tehnologia, unde si noi avem un potential remarcabil.

 


Avem un dialog foarte bun si pe teme legate de actualitatea internationala. Intelegem asigurarea securitatii Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu exista compromisuri.

Pe de alta parte, combaterea terorismului este un angajament ferm al agendei politice externe a Romaniei. De aceea suntem membri ai coalitiei anti-Daesh si participam la grupul de lucru 'Stabilizare' al acesteia. Orice cooperare cu Israelul in lupta impotriva terorismului va fi o contributie comuna la atingerea obiectivului major de a aduce pacea si bunastarea pe glob.

Dupa cum stiti, pe 8 martie 2016, adica maine, Romania va prelua presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului, lucru mentionat si de dumneavoastra, domnule Presedinte. Acest fapt reflecta puternicul nostru angajament fata de trecut, fata de comemorarea victimelor Holocaustului si lupta impotriva antisemitismului si xenofobiei. Romania va trata in modul cel mai responsabil cu putinta si cu mare onoare aceasta sarcina, pentru indeplinirea careia vom coopera indeaproape cu Israelul.

Avem ambitia sa devenim un centru regional de promovare a educatiei cu privire la Holocaust si de combatere a antisemitismului.

Inchei prin a spune ca increderea, prietenia si solidaritatea, domnule Presedinte, care exista intre tarile noastre ma indreptatesc sa fiu optimist cu privire la consolidarea relatiilor dintre tarile noastre, dintre popoarele noastre, in urmatorii ani.

Va multumesc pentru invitatie, sunt foarte bucuros ca pot sa fiu astazi, impreuna cu dumneavoastra aici.
"

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22