Iohannis,către Dăncilă:Politicile fiscale imprudente au mărit inflația și au scăzut veniturile

Dora Vulcan | 03.04.2018

Președintele Klaus Iohannis a atenționat marți, în cadrul unei întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Muncii Olguța Vasilescu, că „pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare”. Klaus Iohannis le-a chemat la Cotroceni pe cele două pentru explicaţii privind legea salarizării şi efectele ei.

Pe aceeași temă

 

UPDATE

”Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018”, se arată într-un comunicat al președinției, publicat la finalul întâlnirii de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu.

 

 

  S-a terminat întâlnirea de la Cotroceni, între preşedinte, premier şi ministrul Muncii. La începutul discuţiilor, şeful statului a cerut explicaţii pentru protestele generate de aplicarea legii salarizării, transmite Digi 24.ro.

 

„Am dorit, aşa cum am convenit împreună, să avem o discuţie pe tema salarizării. Lucrurile au evoluat şi după un prim trimestru de aplicare a legii cred că putem să tragem primele concluzii. Pe de altă parte, vedem că există categorii de salariaţi nemulţumiţi, vedem că există manifestări sindicale şi vreau să îmi edificaţi toate acestea”, a spus Iohannis.

 

 Presa nu a avut acces la această întâlnire.

 

 Premierul Viorica Dăncilă a spus, marţi, la manifestările de Ziua Jandermeriei, că va merge la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis pentru că aşa i se pare firesc şi pentru că vrea să aibă o colaborare bună cu acesta, iar discuţiile vor avea ca tema salarizarea şi bugetul

 

"Da, merg la Cotroceni, mi se pare firesc. Vreau să am o colaborare bună cu preşedintele. (...) Discuţiile se vor axa pe salarizare, pe buget. Cam astea sunt subiectele la modul general. După ce o să vorbesc cu domnul preşedinte, o să vă dau mai multe detalii. Am discutat despre acest lucru când am avut CSAT, deci acum două săptămâni. Am vorbit de atunci despre o întâlnire pentru a discuta aceste subiecte. Deci nu este o invitaţie de care nu ştiam sau este o surpriză. Am discutat atunci. Rămânea să stabilim doar data”, a declarat Dăncilă, citată de stiripesurse.ro.

 

Ea a admis, răspunzând unei întrebări despre scăderea valorii contribuţiilor la pilonul II de pensii, că, odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, "se pare că nu au crescut salariile peste tot" şi a susţinut că vor fi găsite soluţii.

 

Astfel, întrebată despre scăderea valorii contribuţiilor la pilonul II de pensie, premierul Dăncilă a răspuns: "Scăderea contribuţiilor la pilonul II s-a făcut odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Se pare că nu au crescut salariile peste tot. Vom găsi soluţii".

 

***

 

Administrația prezidențială a anunțat ieri că premierul și ministrul Muncii au fost invitate la Cotroceni astăzi, la ora 12.00.

 

Este prima întâlnire a premierului Viorica Dăncilă, la care participă și ministrul Muncii, cu Klaus Iohannis.

 

Președintele și premierul s-au mai întâlnit la scurt timp după instalarea Vioricăi Dăncilă în funcția de premier, când cei doi au stabilit o comunicare instituțională pe problemele importante, iar aplicarea Legii salarizării este o chestiune importantă atât pe agenda președinției, cât și pe cea a guvernului.

 

Legea salarizării este aplicată în mai multe etape. Prima a avut loc în vara trecută, la începutul acestui an au intrat în vigoare unele măriri salariale, însă corecțiile salariale vor continua până în 2020.

 

Întâlnirea de la Cotroceni va avea loc de asemenea în contextul în care se vorbește tot mai mult despre problemele pe care le întâmpină bugetul de stat, probleme cu colectarea taxelor și impozitelor și banii disponibili la buget pentru acoperirea plății salariilor și a pensiilor.

 

Tot astăzi, premierul Viorica Dăncilă va merge și la Parlament, pentru a discuta tot despre problemele economice pe care le întâmpină Guvernul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22