Iohnannis: PSD, implicat în jocuri politicianiste și care nu își poate stăpâni setea de putere

Laurentiu Gheorghe | 02.09.2020

Președintele Klaus Iohannis, la prima intervenție publică după eșecul moțiunii inițiate de PSD: „Am asistat luni la o situație care a frizat ridicolul: PSD nu a putut nici să asigure cvorumul în Parlament”

Pe aceeași temă

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

 • Azi am înregistrat noi cifre îngrijorătoare în privința cazurilor noi de infectare, cât mai ales decesele și internările la Terapie Intensivă. Transmit condoleanțe familiilor

 • În contextul unor noi măsuri de relaxare de la 1 septembrie, fac un nou apel: Dragi români, continuați să fiți responsabili. Virusul are o singură barieră: grija fiecăruia pentru propria persoană și cei din jur. Mască, distanță, igiena mâinilor

 • Guvernul a luat măsurile necesare. Nu totul e perfect, pot fi corectate erorile, dar fiecare duce singur propria luptă

 • Fac apel la personalul medical să continue munca începută, să mențină dotarea spitalelor la un nivel ridicat.

 • Autoritățile fac tot posibilul pentru a găsi rezolvările

 • Sunt unii care încearcă doar să saboteze și să pună piedici. Mă refer la PSD. Am asistat luni la o situația care a frizat ridicolul: zeci de minute s-a așteptat întrunirea cvormului necesar

 • Chiar inițiatorii demersului nu au fost în stare să asigure prezența propriilor parlamentari

 • După eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui a folosit această discuție politicianistă a PSD.

 • Sper ca pesediștii să ia în serios această lecție și să înteleagă că politica nu se poate face urmărind mizele mici de partid.

 • Încetați cu aceste jocuri cinice care nu fac decât să provoace neîncredere.

 • Criza sanitară a generat reacții în lanț care au aratat eșecul acestui mod de a face politică specific ultimilor 30 de ani și patentat de PSD

Sesiunea de intrebari si raspunsuri:

 • Î: Despre responabilitatea autorităților, firma care a câștigat licitația pentru măsti a anunțat că nu poate livra la timp?
  R: Autoritățile vor face ce scrie în contract. Am înțeles că s-a început livrarea acestor măști. În rest sunt detalii pe care le pot explica cei care au încheiat contractul.
  Se vor găsi soluții și la guvern și la autoritățile locale pentru măsti odată cu începerea școlii

 • Î: Despre accidentul în care a fost implicat ministrul Transporturilor:
  R: Pot să spun că e regretabil că se întâmplă un accident când în mașină se află un demnitar. Două concluzii: prima că nu e bine să te grăbești, doi se vede nevoia dezvoltării infrastructurii. Partea bună e că n-a fost nimeni grav rănit. Asta e un noroc.

 • Î: Despre rata mortalității legate de COVID-19 în România?
  R: Am discutat și în ultimele zile cu ministrul Sănătății. Datele sunt îngrijorătoare. De aceea repet ca oamenii să poarte masca, să păstreze distanța, să se spele pe mânini. Dacă nu vreți să ajungeți la spital, protejați-vă. De când a începând pandemia, nu stăm tocmai rău, dar asta nu readuce pe nimeni în viață dintre cei care au decedat.

 • Î: Tensiunile dintre Turcia și Grecia – care e poziția României? Există posibilitatea unui conflict diplomatic cu Turcia din cauza explorărilor de gaze în Marea Neagră?

  R: Ne îngrijorează. Tensiunile nu fac bine nici în UE, nici în NATO. Orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică, nu prin înarmare. Eu sunt convins că se vor întoarce la masa negocierilor. Pentru Marea Neagră nu văd nici un fel de probleme acum

 • Î: Liviu Vasilescu l-a detașat pe Radu Gavriș la IPJ Harghita. Surse spun că Gavriș ar fi dat presei imagini de la întâlnirea cu interlopii. Veți cere lămuriri despre această detașare?

  R: Sunt chestiuni de bucătărie internă, cred că mai bine întrebați direct la Poliție

 • E diferită situația lui Bode de cea a lui Gabriel Oprea?
  Cu greu pot fi comparate cele două spețe. Acum câțiva ani, un polițist a murit în acel accident. La Bode nu a fost vorba de o coloană, ministrul s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție de SPP.

 • Ar trebui să-și dea demisia?

  Nu cred. Din informațiile mele, ministrul a stat pe banchetă, în spate

 • Ar trebui să renunțăm la măsurile de relaxare, inclusiv deschiderea școlii?
  În 14 septembrie, școala trebuie să înceapă. Dacă crește numărul de persoane infectate sau crește neașteptat numărul la ATI, s-ar putea apela un timp scurt la metode care au mai fost folosite – învățământ online sau săptămân altfel, dar sper să nu fie cazul

 • Ce părere aveți de faptul că părinții au la dispoziție doar 4 zile ca să se organizeze?
  Din păcate, evoluția bolii nu e previzibilă. Noi am sperat să avem sub 100 de cazuri pe zi, dar lucrurile au luat o altă turnură și neconfruntăm cu peste 1000 de cazuri zilnic. Asta este evoluția epidemiei, treubie să fim realiști, pregătiți

 • Moțiunea a ridicat iar problema traseismului în PNL. Înainte d emoăiune a luat-o pe Emilia Mieroșu, apoi pe Roxana Pațurcă de la PSD. Scopul scuză mijloacele în opinia dvs?
  Eu reiterez: sunt împotriva traseismului. Am avut întâlniri cu foști colegi din PNL și le-am spus și lor. Cazuri punctuale au apărut. Eu sunt împotriva traseismului și sper să prind vremea când nu se mai practică

 • Și totuși traseismul continuă în PNL. Nu se ține cont de autoritatea dvs în PNL?
  Probabil se va ține cont tot mai mult. Sper ca partidul să dea un exemplu și în acest domeniu

 • Știți ce anume au promis liberalii celor de la UDMR?

  Am urmărit cu oarece surprindere aceste schimbări de atitudine. Nu am informații, ar trebui să întrebați la UDMR. Nu cunosc motivația și nu-mi permit să fac presupuneri.

 • PSD a anunțat că la dezbaterea rectificării să elimine articolul care prevede majorarea pensiilor cu 14% și vor să se revină la 40%:

  E un demers electoral, populist.I-am auzit pe unii afirmând cu nesimțire că pensiile au fost tăiate. După ce economia își va reveni, sigur se vor găsi soluții pentru a veni cu majorările pe care toată lumea le așteaptă. CCR a constatat că în parlament nu se pot lua decizii care pun în dificultate finanțele țării. Nota bene: PSD nu poate pune din opoziție în dificultate finanțele țării.

 • Fostul șef al Poliției a demisionat după întâlnirea cu interlopii. Doamna procuror sef DIICOT care se întâlnește în fiecare seară cu un inculpat, cu sotul ei, trebuie să demisioneze?

  E bună întrebarea. Sunt convins că va fi analizată această speță la CSM și vom primi un răspuns autorizat. Dacă va exista o solicitare voi analiza cu mare atenție.

 • Ați cerut demisia dlui Bănilă pentru mai puțin.

  Mulțumesc!

 • Pe 27 sepembrie avem alegeri, se impune după ziua alegerilor mai multe zile libere pentru dezinfecție în clasă?

  Trebuie să se găsească soluțiile cele mai bune pentru dezinfecțiile în școli. Activitatea în școli va fi puternic deranjată. După ziua votului e nevoie de o perioadă pentru a se face o dezinfecție profundă.

 • Despre traseism: grupul PNL s-a mărit cu peste 20%. Îi cereți lui Orban să nu-i pună pe liste?

  Nu pot decât să repet. Sunt împotriva traseismului. În consecință ei vor avea o abordare când se pregătesc pentru alegeri. Nu pot să merg la un lider de partid să-i solicit pe cine să pună sau nu pe listă. Eu am cerut românilor să voteze oameni responsabili.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22