Ion Iliescu, despre conflictul din Ucraina: Rusii au o DATORIE ISTORICA si o OBLIGATIE sa respecte legaturile dintre popoare. Donetk si Lugansk se vor desprinde de Ucraina. Interesul lui Putin pentru Marea Neagra e NORMAL

P.c. | 05.03.2015

Pe aceeași temă

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat ca a fost surprins de actiunea Rusiei in Ucraina, actiune pe care o considera cam aventuroasa. Iliescu a precizat insa ca Rusia are o datorie istorica deoarece pe teritoriul actual al Ucrainei s-a aflat primul stat rus. In plus, fostul presedinte a afirmat ca regiunile Donetk si Lugansk se vor rupe de Ucraina, relateaza Hotnews.

 

"Rusii au o anumita datorie istorica. Primul stat rus a fost Kievskaya Rus. Intr-un fel este si aceasta nostalgie, faptul ca s-a desprins Kievskaya Rus cu Ucraina din Rusia Mare, probabil, ca mentalitate. Era, pe de alta parte, o obligatie, sa respecte aceste legaturi de fraternitate intre aceste doua popoare. A fost cam aventuroasa aceasta actiune de incurajare a separatismului din estul Ucrainei", a spus Iliescu.

 

Despre presedintele rus, Vladimir Putin, fostul sef de stat a afirmat ca este 'un om de actiune si ambitie: "Ucraina a fost prima zona de formare a statului rus. Prima forma de stat rusesc a fost Kievskaya Rus, adica statul rus cu capitala la Kiev, apoi Ivan cel Groaznic a mutat-o la Moscova si Petru cel Mare la Petrograd. Deci Ucraina este parte din istoria Rusiei. Probabil de aici sunt anumite sensibilitati, ca Ucraina si-a declarat independenta, dar firesc ar fi fost, tinand seama de aceasta istorie comuna, sa existe relatii de intelegere, de cooperare. (...) Deci ceva este anormal in maniera de abordare si de reactie", a explicat Ion Iliescu.
 

CITITI SI: Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa: Vladimir Putin incearca sa detina CONTROLUL asupra gurilor Dunarii si sa DIVIZEZE NATO

 

Iliescu a sustinut ca interesul pentru Marea Neagra "e de inteles pentru o tara limitrofa si o mare putere ca Rusia". "Eu sper, insa, sa manifeste, totusi, prudenta necesara in relatiile cu toti vecinii si cu Romania. Nu cred ca-si va permite sa mearga mai departe in acte si masuri care sa constituie un factor preocupant pentru stabilitatea zonei", a punctat fostul sef al statului.
 

In ceea ce priveste estul Ucrainei, Ion Iliescu a exprimat opinia ca regiunile Donetk si Lugansk se vor desprinde de Ucraina. "Nu vreau sa intru in detalii, dar sigur ca se prefigureaza o asemenea desprindere, ruptura din Ucraina. Se va adanci aceasta instabilitate si desprindere din Ucraina, deci afectarea unitatii statale a Ucrainei, ceea ce va adanci starea conflictuala care s-a nascut prin acest conflict intre Rusia si Ucraina", este de parere fostul presedinte. 
 

Pe de alta parte, intrebat care va fi raspunsul Rusiei odata cu instituirea centrelor de comanda NATO, Iliescu a aratat ca acesta va fi unul "prudent": "Trebuie sa ia in considerare o situatie data, obiectiva si nu cred ca-si va putea permite sa mearga mai departe la acte ca cel din Ucraina, care si asa a creat un factor mare de instabilitate chiar in spatiul fost sovietic", a conchis Ion Iliescu.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22