Ion Iliescu, despre Decembrie 1989, Ceausescu, PCR si Moscova, la 25 de ani de la Revolutia romana: Asta e realitatea, pe cine sa condamni, pe cine sa judeci?

T.d. | 23.12.2014

Pe aceeași temă

“Ce e aia Revolutie consfiscata? E o prostie!”, afirma fostul presedinte Ion Iliescu. Liderul social-democrat mai spune ca Romania a beneficiat de o “schimbare structurala”, dar si ca Revolutia a fost o miscare “veritabila, care s-a bazat pe o revolta populara”. Iliescu subliniaza, in acelasi timp, ca “eu am venit pe valul Revolutiei, aceasta nu a fost generata de oameni ca mine”.

Ce e aia Revoluţie confiscată? Asta e o prostie. Explicaţi-mi undeva o revoluţie confiscată. Sau e revoluţie sau nu e. O revoluţie este un proces istoric, care duce la schimbări fundamentale mai ales în structurile politice”, afirma Ion Iliescu, intr-un interviu pentru Gandul, la 25 de ani de la evenimentele care au schimbat realitatea politica romaneasca.
 

Mitingul fatal

Fostul sef al statului roman crede ca, in tabloul de ansamblu al acelui decembrie 1989, intrunirea convocata de Nicolae Ceausescu avea sa-i fie fatala.

”Mitingul convocat de el s-a transformat într-un miting anti-Ceauşescu şi un protest puternic. A încercat în noaptea de 21 spre 22 să reprime mişcarea, iar, pe 22, oamenii s-au regrupat şi au năvălit, iar el a fost obligat să plece la 12.06 cu un elicopter. Emblema aceasta, adică această imagine a fugii dictatorului cu elicopterul, este expresia a ceea ce s-a petrecut în România şi dramatismul situaţiei în care se aflase Ceauşescu”, povesteşte Iliescu.
 

Ruptura

Iliescu admite faptul ca a fost promovat in regimul comunist de Nicolae Ceausescu, dar ca in 1971, dupa o vizita in Coreea de Nord, la intoarcerea in Romania, a existat o disputa intre el si Ceausescu.

Iliescu sustine ca atunci a criticat regimul de la Phenian si a dat exemplu, in acest sens, si alte opinii asemanatoare, precum cea a fiului presedintelui din Sierra Leone.

”Le-am spus şi Elena Ceauşescu: . Am spus, negru, negru, dar ăsta e student la Oxford, nu este orice fel de negru. Ce gândeşte el, este şi gândirea mea. Omul gândeşte sănătos, clar, dovedeşte că are inteligenţă. Aceasta a fost ruptura noastră, a urmat o plenară a Comitetului Executiv, consacrată ideologiei, în care Ceauşescu m-a criticat pentru intelectualism şi m-a retrimis spre reeducare la Timişoara. I-am spus: vrei să îmi explici şi mie ce conţinut are această apreciere, ce înseamnă intelectualism? Pentru ce mă critici Şi a spus „o să îţi explic eu ţie”, a descris Iliescu scena respectiva.

El a adăugat că l-a contrazis pe Ceauşescu şi în privinţa canalului Dunăre – Bucureşti, motiv pentru care a fost din nou sancţionat.
 

Studiourile TVR, Comitetul Central si "garda personala"

Cand a inceput Revolutia din 1989, Ion Iliescu era director al editurii Tehnice.

Aveam un colaborator foarte bun şi a venit la mine pe 17 decembrie, foarte agitat, luase legătură la tipografie, trebuia să apară o carte, că cel de la tipografie cu glasul sugrumat şi emoţionat a spus: la noi aici e prăpăd, se trage în plin. Pe 17 începuse reprimarea demonstraţiilor de la Timişoara. Aceasta a fost sursă directă de informare”, a rememorat Iliescu.

Era urmărit în permanenţă de Securitate şi spune că „însoţitorii” săi au dispărut în dimineaţa lui 22 decembrie.

Aveam gardă personală, o făceau la vedere. Colaboratorii mei erau obişnuiţi să vadă că vin cu garda după mine. Când parcam maşina ei parcau alături de mine. Pe 22 decembrie dimineaţa, toată noaptea au stat să ne supravegheze, pe la 11.00, un colaborator mi-a spus, „băi, însoţitorii tăi au dispărut”, mai arata fostul sef al statului.

După ce a văzut la TVR primele imagini s-a dus în sediul televiziunii publice.

Las maşina acasă şi cu 20 de oameni am intrat în televiziune, am spus ce am spus atunci. Apoi am plecat spre MApN, luasem legătura cu Stănculescu, ministrul s-a sinucis şi l-am găsit pe Stănculescu. Am spus . Erau singurii care aveau informaţia generală. După ce am ţinut discursul de la balcon, m-am dus la Armată şi ne-am întâlnit mai mulţi, şi Petre Roman, şi alţii”, începe Iliescu să povestească prima sa implicare în Revoluţie.

El continua si arata ca: ”de la Televiziune m-am dus la sediul Comitetului Central, am vorbit şi pe urmă ne-am retras toţi la Armată şi ne-am pregătit ca seara să ieşim la televiziune cu ceva. Atunci am încropit acel document: comunicatul către ţară al FSN”.
 

“Ce Moscova sa instiintam?”

Ion Iliescu sustine că autorităţile de la Moscova nu au fost ”înştiinţate” despre Revoluţie.

Ce Moscovă să înştiinţăm? Ei s-au interesat şi la un moment dat a fost un telefon, nici nu cred că eu am vorbit direct cu ei, dar cineva i-a informat ce este. Nouă nici măcar nu ne-a trecut prin cap că trebuie să informăm din moment ce am dat un document oficial, Acela era documentul Revoluţiei române, pe care l-au preluat toţi”, a fost poziţia lui Iliescu.
 

Executia Ceausestilor

In ceea ce priveste procesul si executia lui Nicolae si a Elenei Ceausescu – unul dintre cele mai controversate momente ale evenimentelor in decembrie ’89 – Ion Iliescu afirma ca si-ar fi dorit ca procesul celor doi dictatori sa fie organizat in conditii normale. Totusi, acest lucru putea conduce la cresterea numarului victimelor Revolutiei, mai arata Iliescu.

Legat de organizarea procesului, eu preferam să putem avea un proces în condiţii normale, deci să fi putut să-l ţinem încarcerat pe Ceauşescu, pe cei doi, până ce se liniştesc lucrurile în ţară şi să avem un proces public, organizat aşa cum trebuie. Din punct de vedere politic ar fi fost un mare câştig, ar fi fost un moment politic important. Numai că mureau oameni, orice oră de întârziere însemna noi morţi. Şi atunci am luat decizia să organizăm procesul tocmai pentru a curma aşa ceva. Pe 24 am luat această decizie, l-am mandatat pe Stănculescu să se deplaseze la Târgovişte unde erau încarceraţi şi în 25 a avut loc procesul. Acesta a fost televizat. A fost al doilea moment important, televizarea procesului soţilor Ceauşescu şi apoi execuţia”, explica Ion Iliescu.

Potrivit acestuia, au existat presiuni din partea populaţiei pentru ca la TVR să fie difuzate şi imaginile execuţiei soţilor Ceauşescu.
 

Ce-a fost cu teroristii

Unul din marile semne de intrebare ale Revolutiei romane din decembrie 1989 raman asa-zisii “teroristi”. Ion Iliescu îi caracterizează ca ”persoane total necunoscute şi pe care nici azi nu le ştie nimeni, după ce Armata, care acţionase la indicaţiile lui Ceauşescu s-a raliat mişcării populare”.

Nu aş putea spune, s-a tot discutat, s-au vehiculat chestiuni, că au fost arabi, nu s-a confirmat nimic. Şi ăştia care au fost au plecat imediat după aceea, nu este vorba de nicio acţiune a vreunor agenţi străini”, a spus social-democratul.

Pe de altă parte, el a precizat că mulţi oameni au pus mâna pe arme abandonate de forţele de Securitate.

Eu am văzut acolo în sediu oameni cu arme în mână, pe care le luaseră de la Securitate, după ce au părăsit posturile. Unii au tras, alţii nu le-au folosit. A fost o debandadă generală, cine controla aşa ceva? Eu eram un civil, alaturi de Petre Roman. Ce eram noi, ce pregătire aveam noi să ne asumăm? Au fost evenimente care s-au petrecut în prezenţa noastră, pe lângă noi”, a descris situaţia Ion Iliescu. 

Asta e realitatea, pe cine să condamni, pe cine să judeci?”, a comentat fostul preşedinte.
 

“Am fost membru PCR”

Ion Iliescu a avut si o reactie privitoare la acuza conform careia este comunist si ca el este vinovat pentru faptul ca PSD a pierdul alegerile prezidentiale din noiembrie.

Astea sunt sloganuri care sunt repetate din când în când cu o anumită tentă. Eu am fost membru al PCR şi tatăl meu, şi mama mea. Dar aveam 4,5 milioane de membri de partid. Revoluţia s-a produs în capetele tuturor, cu toţii am schimbat viziunea despre societate, democraţie. Asemenea sloganuri şi etichete sunt pur şi simplu instrumente de bazar într-o bătălie politică primitivă şi o tratez ca atare”, conchide Ion Iliescu, potrivit sursei citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22