Ionuţ Popescu: Decizia Guvernului de a obliga companiile de stat să facă donaţii este un jaf

Fara Autor | 03.12.2010

Pe aceeași temă

Fostul director general al Fondului Proprietatea Ionuţ Popescu afirmă că decizia Guvernului de a obliga companiile de stat Romgaz, Electrica şi Loteria Română să facă donaţii către buget reprezintă un jaf, care poate avea consecinţe grave asupra mediului de afaceri din România.




"Cum să le ceri acum unor oameni să-ţi cumpere acţiunile tale, pe care vrei să le vinzi prin bursă, când tu devalizezi de fapt conturile acelei companii. Scade toată încrederea într-un stat, într-un guvern care ia astfel de decizii. Măsura asta aduce nişte deservicii enorme României. Te poţi aştepta la nişte decizii, tu ca întreprinzator, ca statul oricând să găsească o astfel de, nu ştiu cum să-i spun, nici măcar chichiţă, pentru că este un jaf de fapt, adică tu iei din banii care nu îţi apartin doar ţie", a spus Ionut Popescu, citat de Mediafax.




În luna august, la prima rectificare bugetară din acest an, Guvernul a decis ca distribuitorul de energie Electrica şi Romgaz să doneze la buget câte 400 milioane lei, iar Loteria 74 milioane lei din profitul anilor precedenţi şi vânzări de active.




Ionut Popescu spune că o astfel de măsură creează discriminare faţă de celelalte companii de pe piaţă.




"Nu trebuie să fii foarte mare economist să îţi dai seama că nu poţi să iei din ceva care nu îţi aparţine numai ţie. Sau chiar dacă îţi aparţine numai ţie, nu poţi să nu te gândeşti că şi celorlalţi jucători de pe piaţă trebuie să le dai posibilitatea să reacţioneze la fel. Şi atunci nu mai vorbim de dividende, de impozite pe dividende, vorbim de donaţii ale companiilor către acţionarul majoritar sau către acţionarul unic dintr-o companie", a adăugat Popescu.




El apreciază că, în contextul în care compania Romgaz ar urma să fie listată la bursă, aceste donaţii ar descuraja jucătorii să facă tranzacţii cu acţiunile acestui emitent. Totodată, un astfel de semnal îi poate determina pe investitorii străini să nu mai investească în România.




"Efectele negative pe care le va avea o astfel de decizie, cred că sunt greu de estimat, pentru mediul de afaceri este ceva de neimaginat. Se introduce o distorsiune majoră în mediul de afaceri, pentru că, dacă statul poate sa facă aşa ceva într-o companie în care el este 100% proprietar, în mod normal trebuie ca şi orice alt întreprinzator în propriul lui SRL, în propria lui companie, să poată face la fel. Nu poţi transforma toate companiile într-un fel de ONG-uri, care fac donaţii, îi ajută pe cei în nevoie", a continuat Popescu.




E a amintit că Fondul Proprietatea, care deţine 15% din acţiunile Romgaz, va ataca în instanţă decizia Romgaz de a dona 400 de milioane de lei către bugetul de stat.




Directorul general al distribuitorului de energie Electrica, Ioan Folescu, a declarat pentru MEDIAFAX la finele lunii noimebrie că va dona la bugetul de stat 150-200 milioane lei, respectiv jumătate din nivelul solicitat de Guvern, întrucât compania nu "îşi poate permite" să cedeze întreaga sumă. Acţionarii Loteriei Române nu aprobat până în prezent donaţia către bugetul de stat.




Administratorului Fondului Proprietaeta, Franklin Templeton, care deţine pachete minoritare de acţiuni la fiecare dintre cele trei companii, se opune transferului sumei de 400 milioane de lei de la Romgaz şi propune în schimb plata unui dividend special din rezervele anilor anteriori.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22