Iordache confirmă că scrie OUG a amnistiei.Dosare de crimă organizată și corupție, în pericol

Dora Vulcan | 14.09.2018

Deputatul PSD Florin Iordache a anunțat că va lucra la o ordonanță a amnistiei săptămâna viitoare.Toate probele care au fost strânse în urma protocoalelor semnate între Parchetul General și SRI din dosarele penale ar putea fi anulate.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Iordache a recunoscut că lucrează din greu la textul unei ordonanțe a amnistiei. Ideea sa pleacă de la premisa că protocoalele cu SRI - de la anularea cărora pornește ordonanța mascată a amnistiei, cerută de Dragnea după Comitetul Executiv din 1 septembrie - ar fi ilegale, însă până acum nu există o decizie a instanței în acest sens. În urma anulării acestor protocoale zeci sau sute de dosare de corupție ar trebui rejudecate sau închise iar probele, anulate. Iordache este deputat iar emiterea unei OUG este atributul guvernului, Iordache neavând vreo funcție în actualul Executiv.

 

 

Deputatul Florin Iordache, șeful comisiei speciale care a mutilat și legile Justiției și Codul penal și pe cel de procedură penală, a anunțat că de săptămâna viitoare începe lucrul la ordonanța respectivă  - ordonanța fiind atributul exclusiv al guvernului din care Iordache nu face parte. 

 

 “Nu poate fi condamnat cineva pe niște probe obținute ilegal. Dacă cineva a avut de suferit și a fost condamnat pe lângă codul penal și codul de procedura penală pe baza unor norme care au adăugat la lege și care sunt nelegale, ne ascundem de chestia asta?” - spune Florin Iordache, citat de site-ul știrilor PRO TV

 

Doar că protocoalele nu au fost declarate ilegale de vreo instanță. Iordache preia astfel, la literă, aserțiunile șefului său de partid, Liviu Dragnea, condamnat penal în primă instanță într-un dosar de corupție și condamnat definitiv cu suspendare în altul.

 

Dragnea a spus permanent că dosarele lui penale ar fi fost realizate cu suportul SRI , cu ajutorul acestor protocoale. De altfel, Dragnea ar fi depus o sesizare la Inspecţia Judiciară în care afirmă că în cele trei dosare în care a fost sau este urmărit penal procurorii s-au folosit de protocolul de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul General şi SRI, după cum anunță Centrul de Investigații Media. El ar fi cerut să fie făcute verificări, precum şi să fie luate „măsurile legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”. Sesizarea ar fi fost depusă de Liviu Dragnea prin avocatul său, Flavia Teodosiu, pe 23 august.

 

Totul a pornit de la faptul că Curtea Constituțională a declarat neconstituțional, în 2016, un articol prin care SRI avea dreptul să facă interceptări și în dosare de corupție, crimă organizată, omoruri sau alte fapte grave. Din acel moment, parchetele au fost obligate să își creeze propriile birouri de supraveghere operativă iar șeful SRI Eduard Hellvig a denunțat toate protocoalele încheiate de SRI. 

 

“Protocoalele nu au venit cumva să adauge Codurilor penale? Discutăm de o ordonanţa 6 (ordonanţa 6/2016 - n.r.) , ordonanţă care, din punctul nostru de vedere, şi aţi văzut există deja nişte decizii la instanţă, au venit să adauge cumva Codului penal şi Codului de procedură penală. Nu putem să ne ascundem că în spaţiul publice există o dezbatere, discutăm despre ce înseamnă protocolul, dacă cineva a avut de suferit şi cineva a fost condamnat pe lângă Codul penal şi Codul de procedură penală pe baza unor norme care au adăugat la lege şi care sunt nelegale ne ascundem de chestia asta? 

Dacă trebuie să facem modificări şi dacă deja instanţele am văzut că au dat primele hotărâri care au spus că în primă instanţă persoanele au fost cercetate abuziv cu încălcarea normelor de drept, cu încălcarea normelor de procedură penală putem sta impasibili să aşteptăm să ne vină de sus de undeva? Nu. Există o dezbatere cu privire la ce trebuie făcut în cazul dosarelor făcute în urma protocoalelor. Aşteptăm un punct de vedere al Ministerului Justiţiei”, a declarat Iordache la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

 

El a amintit Ordonanţa 6/2016 a fost emisă de fostul ministrul al Justiţiei din guvernul Cioloș, Raluca Prună.

 

“Fără îndoială ordonanţa 6 trebuie respinsă, sau în mare parte respinsă, dar trebuie să punem ceva la articolul 2 - adică toate acele persoane sau toate dosarele care au fost instrumentate cu încălcarea normelor de drept. Se întâmplă ceva. Şi atunci discutăm. Soluţia este în Parlament, toţi cei de bună credinţă, pornind cu Ministerul Justiţiei, CSM, Parchetul General să vină ne aşezăm la masă şi găsim soluţia legislativă. Sunt foarte importante şi protocoalele, dar aceste protocoale au adăugat la lege şi dacă au adăugat la lege şi nişte oameni au avut de suferit nu trebuie să reglementăm?”, a spus Iordache.

 

Iordache neagă că modificările ar însemna o amnistie mascată și susține că ordonanţa 6 “trebuie rezolvată într-un fel sau altul în Parlament”.

 

Preşedintele comisiei speciale a menţionat că probabil este vorba despre “zeci, sute de dosare” care au fost instrumentate potrivit protocoalelor.

 

Aici întră în scenă ordonanța dată de fostul premier Dacian Cioloș, care reglementa transferul de polițiști la parchete, iar aceștia să preia rolul SRI. Acest act normativ urmează să fie modificat săptămâna viitoare de PSD și să fie introdus un articol care ar putea duce fie la rejudecarea, fie la închiderea a sute de anchete penale, dacă probele au fost strânse în baza protocoalelor dintre instituții. 

 

Ce uită să spună Iordache este faptul că guvernul Cioloș a adoptat OUG 6/2016 în urma unei decizii a CCR  iar actul normativ a fost ulterior aprobat printr-o lege în Senat. Cioloș spune că există interese directe ale actualei puteri pentru modificarea ordonanței emisă de guvernul său pentru aplicarea deciziei CCR.

 

 “Ce se întâmplă acum? La un an şi jumătate, la doi după ce această ordonanţă a fost adoptată în mod foarte transparent, aşa cum v-am explicat, se trezeşte Parlamentul sau Ministerul Justiţiei că ea ar avea nişte probleme. Şi de ce? Nu pentru că e o problemă cu ordonanţa respectivă (...), ci pentru a găsi încă o chichiţă din asta legislativă, procedurală, ca să împiedice finalizarea unor dosare care au un impact negativ şi pun în pericol libertatea unor oameni politici. (...) Acum s-au trezit pentru că şi-au dat seama că aceasta poate să fie o soluţie ca să scape de anumite dosare în justiţie”, a declarat fostul premier Dacian Cioloş.

 

Întrucât niciun protocol nu a fost desființat de vreo instanță, nu e niciun temei să se desființeze dosarele. Miza, e foarte simplu: cum scapă Dragnea de dosare și cum furtul de bani e un drept câștigat”, avertizează și liderul USR Dan Barna. 

 

De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că la Camera Deputaţilor există un proiect de lege care analizează Ordonanţa 6/2016, care a permis existenţa protocoalelor şi a echipelor mixte între SRI şi Parchete.

 

″În Parlament se află o lege de aprobare a Ordonanţei 6/2016, ordonanţă care a permis constituirea acestor echipe mixte, încheierea acestor protocoale. O ordonanţă care a fost iniţiată pe 9 martie 2016, a primit avizul de la SRI, a primit avizul de la CSAT (...), aşa scrie în Monitorul Oficial (...), pe 10 a fost avizată, s-a trimis tot pe 10 la CSM s-o avizeze iar pe 24 martie 2016 a primit şi avizul favorabil de la CSM. În Camera Deputaţilor este un proiect de lege, într-un stadiu avansat, am înţeles, care analizează Ordonanţa 6, care a permis aceste echipe mixte şi aceste protocoale”, a spus Toader într-o emisiune la Antena 3.

 

Această intenție a fost anunțată și de președintele PSD Liviu Dragnea, în urmă cu câteva zile.

 

“Cel mai târziu săptămâna viitoare ordonanţa respectivă va fi picată în Camera Deputaţilor. Nu numai atât, lucrăm acum la legea de respingere a ordonanţei să punem şi ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs ordonanţa”, a spus Dragnea întrebat dacă există vreo şansă ca Ordonanţa 6/2016 care a introdus SRI din nou printre organele de anchetă speciale să fie respinsă.

 

Și preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, colider al coaliției aflate la putere, a apreciat că se impune o măsură reparatorie, având în vedere “gravele excese şi abuzuri” care s-au petrecut la nivelul DNA. El spune că aceasta poate să fie o măsură de amnistie sau graţiere, dar a subliniat totodată că ministrul Justiţiei ar fi cel mai avizat să propună o soluţie în domeniu.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22