Iordache, la dezbaterea CCR privind protocoalele cu SRI: E mult mai grav decât în perioada comunistă

Redactia | 28.11.2018

Camera Deputaților a sesizat CCR cu privire la legalitatea protocoalelor semnate în 2009 și 2016 între SRI și Parchetul general.

Pe aceeași temă

Protocoalele secrete încheiate între Parchetul general și SRI au ajuns în analiza judecătorilor constituționali, iar Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei şi actual preşedinte al Comisiei speciale, este cel care a semnat sesizarea către CCR.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a declarat la de dezbatere în fața judecătorilor CCR că Ministerul Public, prin protocoalele încheiate cu SRI, a readus justiţia de după 2009 la cea care se înfăptuia în perioada comunistă.

Camera Deputaţilor a reclamat că protocoalele încheiate cu SRI în 2009 şi 2016 ar fi provocat un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament. Înţelegerile ar fi avut caracter de lege, deşi Constituţia prevede că doar Parlamentul poate legifera în România.

„Sunteţi astăzi chemaţi să daţi o decizie care să condamne legăturile secrete dintre justiţie şi serviciile de informaţii (...) Vă solicit să admiteţi acest conflict de natură constituţională existent în prezent între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte, pe de-o parte, Parlamentul României, ca unică autoritate legiuitoare a ţării, precum şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti (...) Conflict constând în faptul că Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin semnarea protocoalelor cu SRI (...), şi-a încălcat propriile competenţe constituţionale şi, uzurpând competenţele Parlamentului, a învestit SRI cu competenţa de a desfăşura activităţi specifice organelor de cercetare penală, fapt interzis în mod expres de legiuitor. (...) Acţionând în acest mod, conferind prin acte secrete SRI competenţe acolo unde Parlamentul nu le-a prevăzut sau chiar le-a interzis, Ministerul Public s-a comportat ca legiuitor interferând în mod discreţionar în atributul exclusiv al Parlamentului ca unică autoritate legiuitoare a ţării”, a declarat Iordache la CCR.

El a adăugat că Ministerul Public, prin acţiunea sa, „a adus atingere şi atributului constituţional” al Înaltei Curţi şi al celorlalte instanţe de judecată.

„Prin încheierea acestor protocoale secrete cu SRI (...), Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a interferat în activitatea de judecată într-un mod în care judecătorii nu aveau cum să îl cunoască, atât timp cât aceste protocoale erau secrete. MP a determinat prin aceasta judecătorii să se supună nu doar legii, ci şi unor protocoale de cooperare secrete cu SRI, aceştia judecând, în fapt, fără să cunoască în baza unor probe adunate în temeiul acestor protocoale secrete care scapă cenzurii judecătorilor, deşi cuprind atât proceduri situate în afara legii, cât şi contrare legii”, a spus Iordache.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a făcut un istoric al modului în care era înfăptuită justiţia în perioada comunistă, menţionând că prin respectivele protocoale dintre SRI şi MP, actul de justiţie a fost "readus" la perioada de dinainte de 1989.

„Prin încheierea protocoalelor secrete la care am făcut referire, Ministerul Public a încălcat flagrant această opţiune postcomunistă a legiuitorului, readucând justiţia de după 2009 în situaţia justiţiei comuniste, de dinainte de 1989, caracterizată prin norme secrete ce dublau normele publice şi cu ofiţeri de securitate implicaţi în anchetele penale. (...) Situaţia de după 2009 e însă mult mai gravă, ca şi cea din perioada comunistă, deoarece în această perioadă comunistă, organele securiste puteau, în baza legii publice, să facă cercetarea penală (...) Procurorul general, Augustin Lazăr, a afirmat că aceste protocoale nu sunt altceva decât "nişte metodologii de lucru, de bune practici cu caracter intern pentru instituţiile care le folosesc în aplicarea legii şi că acestea nu au valoare de lege". Această atestare făcută de procurorul general nu este decât cinică, ci şi complet falsă, ea fiind contrazisă fără echivoc de conţinutul acestor protocoale. (...) Atât protocolul din 2009, cât şi cel din 2016 merg mult dincolo de limitele legii”, a afirmat Iordache.

Miercuri, Curtea Constituţională a României dezbate sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.

Sesizarea către CCR a fost semnată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, în condiţiile în care Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile acestuia în ziua de 8 octombrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22