Iordanianul Jamal Jabbar Khalil, care ar fi facut propaganda pentru ISIS, a fost expulzat

Iulian Popescu | 10.01.2016

Iordanianul Jamal Abdel Jabbar Khalil, declarat indezirabil în România pentru o perioadă de 15 ani, a fost expulzat în noaptea de sâmbătă spre duminică, el fiind predat de polițiști români autorităților din Iordania, potrivit procedurilor internaționale.

Pe aceeași temă

 

Iordanianul este acuzat că făcea propagandă pentru Statul Islamic şi că ar fi fost dispus chiar să acţioneze împotriva României, transmite Digi24.

 

Ofiţerii de informaţii au adus insa probe care demonstrau că Jamal Jabbar s-a autoradicalizat şi că era gata să acţioneze în numele grupării fundamentaliste. Prin decizia definitivă luată de Curtea Supremă, Jabbar nu va avea dreptul să intre pe teritoriul României timp de 15 ani.

 

„Era pe teritorul României de 30 şi ceva de ani unde a desfăşurat activităţi normale, a absolvit facultatea aici, a fost manager de hotel. Din punctul lui de vedere, nu este un pericol la adresa securităţii naţionale. Nu are nimic împotriva României”, a spus Liviu Cristescu, avocatul suspectului, citat de Digi24.

 

Jabbar locuia în România din 1991 şi a început să fie monitorizat de SRI din 2014, când a început să facă propagandă pentru mișcări extremiste, inclusiv ISIS.

 

Acuzațiile aduse de SRI, comunicate la reținerea iordanianului și înainte de a-l prezneta instanței:

 

"Marţi, 29 decembrie 2015, ca urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informaţii în cooperare cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat pe cetăţeanul iordanian de origine palestiniană Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash persoană indezirabilă pentru Romania pentru o perioadă de 15 ani.

 

Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, aflat în România din anul 1991, a fost monitorizat de SRI începând cu anul 2014, context în care s-a stabilit că desfăşura activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Astfel, începând cu anul 2014, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a parcurs un proces progresiv de (auto)radicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online a unor entităţi teroriste jihadiste prezente în arealul de conflict siriano-irakian şi, în special, Daesh.

Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a derulat în mediul virtual şi relaţional o susţinută propagandă jihadistă, de radicalizare şi recrutare ideologică în favoarea Daesh, încercând chiar să legitimeze modul de operare al organizaţiei, inclusiv atacurile comise recent la Paris. De altfel, susţinerea necondiţionată pe care acesta o manifestă faţă de acţiunile Daesh include şi disponibilitatea de a se implica în acţiuni împotriva României.

SRI, în calitate de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist, cooperând în acest sens cu celelalte instituţii din cadrul SNPCT, precum şi cu partenerii externi".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22