IRES: PDL si Basescu ii reprezinta pe bogati. PSD si Ponta, pe cei saraci. Peste 70% dintre romani sunt nemultumiti de felul in care traiesc

Fara Autor | 10.04.2012

PDL reprezintă cel mai bine interesele celor bogaţi şi foarte bogaţi, în timp ce PSD reprezintă cel mai bine interesele celor săraci şi foarte săraci, relevă un sondaj de opinie IRES. Mai mult, peste 70% dintre respondenţii sunt nemulţumiţi de felul în care trăiesc, iar 90% dintre cei care au participat la studiu consideră că cei mai mulţi români sunt săraci.

Pe aceeași temă

 

PDL reprezintă cel mai bine interesele celor bogaţi şi foarte bogaţi, în timp ce PSD reprezintă cel mai bine interesele celor săraci şi foarte săraci, relevă un sondaj de opinie IRES. Mai mult, peste 70% dintre respondenţii sunt nemulţumiţi de felul în care trăiesc, iar 90% dintre cei care au participat la studiu consideră că cei mai mulţi români sunt săraci.
 
Sondajul, dat publicitatii marti, arata ca la intrebarea "care credeţi că reprezintă cel mai bine interesele celor bogaţi şi foarte bogaţi?", 30% au răspuns PDL, 13% PNL, 7% USL, 6% PSD, 3% PP-DD si câte 1% PRM şi PNG, potrivit Agerpres.
 
La întrebarea legată de partidul care reprezintă cel mai bine interesele celor săraci, pe primul loc se situează PSD cu 18%, urmat, în ordine, de PP-DD (9%), UNPR (7%), USL (7%), PNL (6%) si PRM (4%).
 
 
Traian Băsescu îi apără pe bogaţi, iar Victor Ponta pe săraci 
 
La întrebarea "care este personalitatea politica cea mai importantă care îi apără pe cei bogaţi?", 26% cred ca e Traian Băsescu, apoi, cu câte 2%, se situează Dinu Patriciu, Victor Ponta şi Gigi Becali.
 
Pe de alta parte, în privinţa personalităţii politice care îi apără pe săraci, pe primul loc este Victor Ponta, cu 11%, urmat, în ordine, de Dan Diaconescu (9%), Gigi Becali (8%) si Gabriel Oprea (5%).
 
 
Impozitul unic pe venit nu este corect
 
Trei sferturi dintre persoanele incluse în studiu consideră că, în România, impozitul unic pe venit nu este corect. Respondenţii din Transilvania şi Banat sunt cei care consideră în cea mai mare măsură că impozitul unic pe venit este corect – 17,7%, în timp ce respondenţii din Moldova sunt cei care dau acest răspuns în cea mai scăzută proporţie – 11,2%, sustine raportul, citat de Gandul.
 
66% dintre respondenţi consideră că impozitul pe venit de 16% este prea mare. Întrebaţi dacă o persoană care deţine o maşină şi o locuinţă în proprietate poate fi considerată bogată sau săracă, cei mai mulţi dintre respondenţi au declarat că aceasta nu ar fi nici bogată, nici săracă - 55%, în timp ce 26% dintre ei consideră că ar fi săracă, iar 15% că ar fi bogată.
 
Totodată, 61% dintre cei intervievaţi au o părere proastă despre cei bogaţi, iar 84% dintre respondenţi consideră că persoanele bogate ar trebui să contribuie suplimentar la bugetul ţării, în vederea ieşirii mai rapide din criză.
 
 
Ion Tiriac, bogatul cel mai apreciat
 
La capitolul care este omul bogat din ţară despre care au cea mai bună părere, cele mai multe nominalizări sunt întrunite de Ion Ţiriac (21%) şi George Becali (20%).
 
Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu, 59%, consideră că odată cu bogăţia vine şi obligaţia de a face opere de caritate, în timp ce 66% consideră că aceasta se asociază şi cu obligaţia de a-i ajuta pe săraci. O proporţie semnificativ mai ridicată a acestora, 73%, consideră că odată cu bogăţia vine obligaţia de a plăti impozite mai mari.
 
 
Studiul mai arată că 73% dintre respondenţi cred că fac parte din clasa de mijloc 
 
Atunci când se poziţionează în una dintre cele trei clase, respondenţii ţin cont de următoarele criterii după cum urmează: venitul lunar al familiei – 50% (creştere cu 11% faţă de 2007), bunurile materiale deţinute în gospodărie - 18% (scădere de 5% faţă de 2007), averea de care dispun – 8% (scădere de 8% comparativ cu 2007), ocupaţia pe care o au – 7%, şcoala pe care au făcut-o - 8%, funcţia pe care o au - 3%, relaţiile pe care le au – 3%, alte criterii – 3%.
 
Respondenţii din Transilvania şi Banat sunt cei care se consideră cei mai săraci dintre români, în timp ce intervievaţii din Moldova sunt cei care se văd drept mai bogaţi.
 
Gândindu-se la cum au reuşit unii oameni să facă averi în România, cei mai mulţi intervievaţi consideră că prin încălcarea legii (62%), în timp ce 15% consideră că s-au realizat acest lucru având relaţii, 8% datorită norocului, iar doar 10% dintre aceştia sunt de părere că averile au fost dobândite prin muncă şi merit personal.
 
Principalele cauze ale sărăciei din România sunt considerate a fi existenţa nedreptăţii în această societate (41%), lenea sau lipsa de voinţă (32%), precum şi faptul că este o parte inevitabilă a progresului modern (10%).
 
Rugaţi să îşi exprime acordul privind unele măsuri ipotetice de protecţie socială, respondenţii declară că "Statul ar trebui să dea mai mulţi bani pentru ajutarea săracilor" în proporţie de 66%, iar 71% consideră că "Statul ar trebui să limiteze veniturile celor bogaţi".
 
Studiul IRES a fost realizat în perioada 29-30 martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.073 de persoane, cu o marjă de eroare de 3%.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22