Isărescu: Am asistat la un atac jalnic la BNR. Acuzația de manipulare a dobânzii este periculoasă

Laurentiu Gheorghe | 11.02.2019

BNR a fost ținta unor atacuri „jalnice”, iar acuzațiile că cineva manipulează dobânzile sunt grave, în condițiile în care „s-a sărit la gâtul BNR”, a declarat, luni, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Pe aceeași temă

După apariția ordonanței 114 „ a lăcomiei”, BNR a devenit ținta criticilor coaliției de guvernare PSD-ALDE, principalele teme fiind legate de manipularea indicelui ROBOR, dobânzile exagerate la credite, profiturile imense ale băncilor comerciale, deprecierea leului.

Cel mai vocal este senatorul ALDE Daniel Zamfir, care susține că indicele ROBOR este „trucat” ca urmare a unei înțelegeri între băncile comerciale, cu complicitatea conducerii BNR. El provocat și scandalul audierilor din Comisiile de specialitate din Senat când l-a convocat pe Isărescu să răspundă acuzațiilor pe care i le aduce PSD-ALDE. De asemenea, în vizorul coaliției a intrat și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, chemat și el să dea explicații în fața senatorilor.

Reacția guvernatorului BNR vine și după atacul de duminică seară al lui Darius Vâlcov, eminența cenușie a PSD, care a declarat la Antena 3 că nici el, nici Mugur Isărescu nu pot ținti postul de șef al BNR.

Isărescu a răspuns luni, cu ocazia prezentării raportului privind inflația, că toate aceste atacuri și acuzații la adresa BNR sunt periculoase pentru stabilitatea macroeconomică.

„Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină aruncând o privire către rapoarte. Este dureros ca unii nu le citesc şi ies în presa cu acuzații. (...) Am asistat la un atac jalnic asupra BNR”, a spus Isărescu.

El consideră că atacurile asupra BNR sunt iresponsabile, nu au justificare şi afectează stabilitatea macroeconomică a României.

„Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (...) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră iresponsabilă. Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate”, a spus Isărescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22