Isarescu: Daca le spui romanilor ca din datoria totala de 90 de miliarde de euro, 20 de miliarde sunt facute de ei, se supara

Fara Autor | 10.11.2011

Pe aceeași temă

Isarescu a recomandat analistilor financiari bancari sa ajute la "reformarea" abordarilor publice a chestiunilor economice, unde e nevoie de mai mult profesionalism. "Am vazut in presa referiri la datoria de 90 de miliarde de euro a Romaniei. Lucrurile trebuie nuantate. Nu toata e datorie publica- avem acolo si datoriile companiilor care s-au imprumutat si datoriile bancilor care au imprumutat populatia... trebuie facute aceste nuantari daca dorim sa transmitem un mesaj corect", a spus Guvernatorul BNR intr-un discurs tinut la conferinta analistilor financiari bancari din Romania.

"Cand se ajunge la discutia despre datoria Romaniei, atunci parca a facut-o Dumnezeu din cer si se spune ca Banca Nationala este de vina", a adaugat Guvernatorul.

Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lunii august datoria externa a Romaniei era de 96,69 miliarde de euro, din care datoria externa pe termen mediu si lung reprezinta 78,2% (75,61 miliarde de euro).

Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, era de 18,55 miliarde de euro (19,1% din total), in vreme ce datoria externa garantata public era de 1,54 miliarde de euro (1,59% din total).

Datoria externa negarantata public, care provine in proportie covarsitoare din sectorul privat, insuma 37,24 miliarde de euro (38,5% din total).

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor, care sunt incluse in datoria externa, se situau la 8,64 miliarde de euro la finele lui august, iar imprumuturile de la Fondul Monetar International (FMI) insumau 9,62 miliarde de euro.

Tot legat de problema datoriei, Isarescu a explicat ca ar fi o crima economica sa ajungem cu datoria la zero, asa cum a facut Ceausescu. "Unii dintre noi isi amintesc cum, in anii '70, dupa 10 ani de prosperitate au venit 10 ani in care ne-am platit datoria. A fost o crima economica. Solutia Romaniei este sa avem o datorie pe care s-o putem gestiona", a explicat Isarescu.

"Bancile sunt inghesuite, statul este inghesuit, la fel si cercurile de afaceri, chiar si Banca Nationala. Cat avem rezerva de mare, o fructificam doar la o zecime din capacitate. Randamentul de acum al rezervei nu se mai compara cu cel obtinut in urma cu cativa ani. Si, in plus, toate aceste rezerve, tampoane, buffere sau cum doriti sa le spuneti, costa. Si asta trebuie spus oamenilor. Totul costa. Pentru ca se vor gasi "mari analisti" care o sa vina sa spuna mai tarziu ca uite cat ne-a costat tamponul creat", a explicat Isarescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22