Isărescu despre Darius Vîlcov: Uite cine ne dă nouă sfaturi. Nici nu știu în numele cui vorbește

Laurentiu Gheorghe | 11.02.2019

Mugur Isărescu s-a dezlănțuit la adresa consilierului premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe care îl acuză de necunoașterea mecanismelor economice și prezintă date trunchiate.

Pe aceeași temă

Guvernatorul BNR, nu s-a mai putut abține și i-a răspuns deosebit de caustic consilierului economic al premierului Vasilica Dăncilă, eminența cenușie a PSD, Darius Vîlcov, care critică constant politica BNR și îi acuză pe cei din conducerea instituției nu sunt patrioți.

„Consilierul economic al premierului este preocupat de bunăstarea românilor și solicită tuturor să se conformeze: Parlamentului, Guvernului și BNR. Și pentru bunăstarea românilor ne cere să reducem dobânzile și ne sune și cu cât, jumătate a stabilit el (...) Păi să dea o OUG, că le dă ușor, să trăiască românii mai bine, mai bine ca în Germania, eventual. Și cine nu se conformează, le mai punem o taxă”, a spus ironic Isărescu, referindu-se la teoriile economice ale lui Vîlcov, care „ne creează probleme de credibilitate prin obiceiul lui de lua 2-3 cifre dintr-o parte și să le pună în altă parte...Nu poți să iei doar cifrele care îți plac și pe celelalte să te prefaci că nu le vezi”.

Discursul lui Mugur Isărescu a ieșit mult din tiparele obișnuite, fiind poate prima dată când guvernatorul a vorbit pe șleau, lăsând de o parte exprimările diplomatice.

„Dacă spui că avem rata de politică monetară de 2,5%, în condițiile în care și în SUA este la fel și încurci lucrurile și cifrele, sigur, publicul se emoționează. Deocamdată, lucrurile stau bine în România, dar asta nu înseamnă să tot zgâlțâim vaporul acesta. Avem anticipații stabile și vrem să le zgâlțâim. Să nu ne batem joc de inflație. S-a coborât cu o dobândă de 2,5%. În toamna acestui an a persistat la adresa mea o întrebare: cum de ați reușit. S-au folosit mai multe instrumente și constatăm că nu le place încrederea în Banca Națională", a atras atenția Mugur Isărescu asupra pericolului reprezentat de politica promovată de coaliția aflată la putere.

Iar despre competențele lui Darius Vîlcov, Isărescu nu s-a mai reținut:

  • Dl consilier (Vîlcov n.r.) nu știe nici tratatul UE. Noi nu avem voie să primim sfaturi

  • Vîlcov a canalizat toată discuția despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos!

  • Singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul și ROBOR

  • Toată discuția despre ROBOR s-a bazat pe ideea că se calculează pe niște cotații manipulate. Mai spun o dată: tranzacțiile au legătură nu neapărat cu creditul, ci cu lichiditatea din sistem.

  • A declarat la Boomberg că ROBOR trebuie ”setat”. Păi nu știu ce setări vrea să-i facem, că el e un algoritm, e calculat de o agenție internațională! Acum o să spună că îl lăsăm și pe mâna străinilor! Repet, e vorba de consilierul economic al primului ministru.

  • Dl consilier economic al primului ministru NU vorbește în numele Băncii Naționale și nici nu poate să discute în numele BNR. Nici nu știu în numele cui vorbește de fapt.

  • Pentru că nici în Planul de trecere la euro nu e niciun damf de Vâlcov! Iar, după cum vorbește, n-a citit niciun raport al BNR. Dar tot comentează politica monetară!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22