Isărescu despre întărirea leului după căderea Guvernului: Ne-am vaccinat față de situația politică

Laurentiu Gheorghe | 07.02.2020

Leul s-a apreciat imediat după cădere Guvernului și în perspectiva alegerilor anticipate dar acest fapt se datorează unei vânzări masive de valută din partea unui client, a explicat guvernatorul BNR.

Pe aceeași temă

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, joi, un curs de 4,7651 lei pentru un euro, in scadere cu 1,17 bani (-0,24%), in comparatie cu cotatia anterioara, respectiv 4,7768 lei pentru moneda unica europeana.

De asemenea, leul s-a apreciat si vineri in raport cu euro, care a fost cotat de Banca Nationala a Romaniei la 4,7642 de lei, in scadere cu 0,09 bani (-0,02%) fata de ziua precedenta.

„Cred ca, in primul rand, trebuie inteles ca piata valutara are multi determinanti si faptul ca ne-am obisnuit ca un eveniment politic sau altul sa aiba impact imediat asupra pietei valutare nu este o perceptie eronata, pentru ca evenimentele politice categoric ca influenteaza piata, dar evenimentele politice nu sunt singurele.

In ultimele zile, din datele noastre, sunt unele informatii pe care le obtinem si noi cu o anumita greutate, a actionat in principal faptul ca pe piata monetara asa cum se intampla de obicei intre 25 ale lunii precedente - 5-10 luna curenta apare o relativa lipsa de lichiditate pentru ca firmele, populatia, toate isi platesc impozitele la stat, darile la stat si atunci in contul Ministerului de Finante de la Banca Nationala a Romaniei apare un surplus.

E ca si cum ar steriliza Banca Nationala banii respectivi. Ei ies din circulatie. Am mai dat explicatia asta, acum simplific. Si cand pe o asemenea situatie apare un vanzator mai important si asta pot sa va garantez ca de data asta nu am fost noi, Banca Nationala, a fost un client.

Pot sa banuiesc, dar ce spun in continuare este pura speculatie, ca s-o fi gandit si el «pica Guvernul, se depreciaza cursul, hai sa vand acum o suma mai mare ca sa castig», oricine vrea sa castige mai mult, dar nu s-a intamplat. A vandut mai mult si s-a apreciat cursul”, a spus Mugur Isarescu.

El a afirmat ca acesta a vandut valuta timp de cateva zile. De asemenea, guvernatorul BNR a spus ca piata leului nu este una „foarte adanca” si cand cineva vine cu 100 de milioane sau 200 de milioane de euro si le vinde poate sa miste cursul.

„Concluzie. Nu numai situatia politica are impact pe piata valutara. Si doi, banuiesc ca si cei de pe piata valutara, investitorii, erau obisnuiti cu...cam asta am citit in presa astazi "ne-am vaccinat la situatia politica", suntem obisnuiti la asemenea stiri", a declarat Mugur Isarescu.

Intrebat ce parere are despre caderea Guvernului, Mugur Isarescu a spus ca "face parte din jocul democratic" si BNR, ca institutie neutra prin lege, este in continuare neutra la aceste lucru.

„Avem o parere neutra", a afirmat Isarescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22