Isarescu: Romanii stau toata ziua si crezuiesc

Fara Autor | 16.12.2011

Pe aceeași temă

 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că în România se vorbeşte mereu de criza economică şi ca românii "stau toată ziua şi crezuiesc".
 
"Mai devreme sau mai tarziu vom intra şi noi în zona euro cu toate necazurile şi exibiţionismul de criza pe care îl trăim acum. De dimineaţa până seara mâncăm criza pe toate. O punem pe unt, pe pâine, pe biscuiţi şi crizuim", a spus Isărescu.
 
Această declaraţie a fost făcută în cadrul unei conferinţe care a avut ca temă "Implicaţiile noului Cod civil asupra sistemului financiar-bancar", informează ziare.com.
 
Guvernatorul BNR a precizat că noul Cod Civil introduce clauza de hardship, ce vizează impreviziunea contractuală, inexistentă până în acest an în legislaţia română.
 
"Noul Cod Civil reglementează impreviziunea contractuală: clauza de hardship (clauza de dificultate - n.r.), instituţie juridică inexistentă până acum în dreptul român. De la începutul crizei, situaţiile imprezivibile s-au înmulţit. Prevederile privind clauza de impreviziune se aplică exclusiv contractelor care sunt încheiate după data de 1 octombrie 2011", a spus Mugur Isărescu.
 
El a declarat ca însăşi reglementarea în dreptul intern a unei asemenea clauze, de modificare sau de încetare judiciară a contractului, creează o provocare juridică nouă pentru bănci.
 
"Băncile ne-au semnalat acest lucru. Vă dau un exemplu, pentru că îl avem dincolo, la graniţa noastră de vest. S-ar putea interpreta o creştere a serviciului unui credit cu 50%, ca urmare a materializarii riscului valutar, ca acesta ar reprezenta o clauză de impreviziune", consideră Isărescu.
 
Mugur Isărescu nu a scăpat prilejul, cu această ocazie, să compare situaţia actuală a politicului din România cu situaţia politică din Ungaria.
 
"Orban (Viktor Orban, premierul Ungariei - n.r.), politic, a intrepretat ca aşa este şi a făcut lege specială. Acum că şi-a pus toate băncile occidentale în cap şi nu numai băncile, ci şi Banca Centrala Europeană şi FMI. Acesta este un lucru de meditat, şi el a făcut-o nu pentru că era preocupat de drept, ci pentru că majoritatea comunelor, primăriilor din Ungaria s-au îndatorat în franci elveţieni. Acolo e o problema explozivă, o problemă naţională", a spus Mugur Isarescu.
 
Guvernatorul BNR a declarat ca, în România, judecătorul va decide în această privinţă şi că banca centrala a încercat să limiteze riscul valutar. 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22