Isarescu: Sa nu repetam greselile din 2005-2008

Fara Autor | 25.05.2011

Pe aceeași temă

Romania a facut multe greseli economice in perioada de dinaintea crizei economice mondiale este de parere Mugur Isarescu, care spera sa nu le repetam. In aceeasi perioada, 2005-2008, sectorul public s-a dezvoltat exagerat in detrimentul celui privat. Isarescu a mai spus ca Romania a fost foarte aproape de un "stop cardiac" si a fost salvata doar de acordul cu FMI si BM. In acelasi timp, guvernatorul atrage atentie asupra "iluziei" deficitelor mari.




"Trebuie sa evitam greselile din perioada 2005-2008. Daca intra capitaluri straine, sa nu ne mai imbatam si sa spunem ca avem bani", a declarat miercuri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.




"Intrarile mari de capitaluri ne pot duce la aprecierea cursului de schimb. Am incercat sa oprim aceasta apreciere prin faptul ca am cumparat 10 miliarde de euro, dar nu am reusit. (...) Piata a fost inundata cu lei pentru ca nu cumparam euro pe nasturi", a mai afirmat Isarescu vorbind de tentativa de stopare a aprecierii cursului.




Sectorul public s-a dezvoltat exagerat, iar acest lucru nu mai poate continua, a mentionat guvernatorul BNR miercuri, in cadrul unui eveniment economic. Totodata, trebuie sa dam atentie si deficitului structural.




"Sectorul public va trebui sa faca loc sectorului privat, pentru ca acesta este viitorul. In 2005-2008 am dezvoltat exagerat sectorul public pe partea sociala", a afirmat Isarescu.




Potrivit lui Isarescu, trebuie sa fim foarte atenti pe deficitul structural pentru ca suntem o tara destul de indisciplinata la acest capitol.




"Singura tara care a tinut deficitul structural in frau a fost Bulgaria. De asta, ei sunt mai bine vazuti ca noi. Cehii au avut si ei un comportament corect si au tinut deficitul sub 4%, noi si ungurii am fost ceva mai indisciplinati", a mai spus guvernatorul BNR.




Romania a fost foarte aproape de un "infarct" economic in 2009, adica de oprirea brusca a intrarii de capitaluri straine sau chiar de retragerea acestora. Isarescu a mentionat ca pentru o tara cu un PIB de 110 miliarde de euro, o scadere a capitalurilor cu 10 miliade euro poate fi fatala.




"Daca vor intra capitaluri mari straine, vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului, prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp spunem ca este foarte important sa fie asigurata competitivitatea produselor romanesti nu numai prin pret, ci si prin productivitate, costuri scazute de productie, promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de export. Reformele structurale sunt esentiale in acest sens", a spus guvernatorul.




"Cand politicienii vorbesc despre deficit fiscal, fac o eroare. Ei nu au nevoie de deficit fiscal mai mare. Ei au nevoie de cheltuieli bugetare mai mari. Ori iluzia ca poti sa faci cheltuiala bugetara mai mare avand deficit bugetar mai mare este ridicata. Pe masura ce se mareste deficitul bugetar cresc aproape automat si costurile de finantare mai ales intr-o tara ca Romania. Si in final, cu un deficit mai mare nu vei avea cheltuiala mai mari. Vei avea cheltuieli bugetare mai mici si te pacalesti".



 " Va spun domnule prim-ministru, daca urmeaza politici financiare sanatoase, politicienii  nu vor suferi. Nu este durere mai mare pentru un politician decat sa promita si sa nu se tina de cuvant".




  "Din 2009 politicile macroeconomice au fost corecte, chiar daca perceptia a fost alta. Nu existau alte solutii ci numai alte iluzii".




Mugur Isarescu participa la Conferinta "Finance 2011", organizata de Fundatia Forum Invest.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22