Iulian Chifu, sceptic in privinta axei Washington-Berlin-Bucuresti: Parteneriatul strategic cu MAREA BRITANIE este o parte esentiala a SECURITATII Romaniei

P.c. | 02.03.2015

Pe aceeași temă

Iulian Chifu, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu pe domeniul Afaceri Strategice si Securitate Internationala, a declarat ca parteneriatele strategice ale Romaniei cu SUA si Marea Britanie nu pot fi inlocuite deoarece pe ele se bazeaza securitatea noastra nationala. Chifu a facut aceste afirmatii in contextul in care Eduard Hellvig, nominalizat la functia de director al SRI, a scris in ianuarie ca prioritatea anului 2015 este "ancorarea mai pronuntata si activa a Romaniei in ecuatia securitatii euro-atlantice, pe axa Washington - Berlin - Bucuresti", substituind Londra cu Berlinul, relateaza ziare.com

 

Iulian Chifu a precizat ca parteneriatul strategic semnat cu Marea Britanie este o parte esentiala a securitatii Romaniei: "In primul rand, sistemul de parteneriate strategice al Romaniei, unde, pe langa cele cu SUA (primul in 1997 si Parteneriatul pentru Secolul XXI din septembrie 2011 semnat de presedintele Basescu), avem un parteneriat strategic cu Marea Britanie, semnat in iunie 2011, care este componenta a arhitecturii de securitate a Romaniei.
 

CITITI SI: Cum vede Eduard Hellvig politica externa a Romaniei: Axa BUCUREST-BERLIN-WASHINGTON, pericolul NEO-IMPERIALISMULUI RUSESC, responsabilitate ridicata in securitatea NATO

 

In plus, exista un anumit tip de intaietate a Marii Britanii in capabilitati, dorinta, investitii in domeniul securitatii la nivel european si mai ales est european. Noi am avut inca din perioada 2000-2004 relatii de aceasta factura - si schimburi de informatii, si cooperarea in Irak pe zona de responsabilitate britanica din sud, dar si acel program de dotare a fortelor navale cu fregate, program desfasurat cu Marea Britanie" a declarat prof. Chifu.


Parteneriatul bilateral cu Marea Britanie trebuie intarit


Revenind la formularea unui posibil parteneriat SUA-Germania-Romania, prof. Chifu a explicat ca pot exista mai multe interpretari.

"Daca interpretarea este de a pune un accent sau de a compensa printr-o relatie cu Uniunea Europeana, cu Germania ca si principala putere europeana, in raport cu o excelenta relatie cu SUA, sau daca intelesul este ca Germania este unul dintre principalii nostri parteneri comerciali (avem vreo 200 de miliarde schimburi economice), din acest punct de vedere putem spune ca afirmatia domnului Hellvig este de bun augur.
 

CITITI SI: Numirea lui Eduard Hellvig la sefia SRI, va fi votata astazi in plenul Parlamentului

 

Daca este vorba despre faptul ca Romania are o relatie egala si nu alege intre relatia sa transatlantica si relatia sa europeana, iarasi este de salutat. Daca acest tip de formulare inseamna o intarire a viitorului parteneriat transatlantic, a acordului de comert si investitii TTIP, iarasi este de salutat o asemenea formulare.
 

Totul fara a inlocui Marea Britanie, care este un partener strategic si fata de care avem angajamente, care are angajamente fata de noi, si al carei parteneriat bilateral trebuie substantiat si intarit", a subliniat foarte ferm prof. Chifu.
 

Parteneriatul strategic cu Germania, dificil de incheiat


Totodata, acesta a explicat ca "semne de intrebare" pot aparea in masura in care se pune problema unei "substituiri a unui parteneriat transatlantic pe dimensiunea securitara: "Din punctul de vedere al Romaniei, acesta nu poate fi suplinit de nimeni, cu atat mai mult de Germania, care nu-si propune nici sa mute trupe, nici sa vina cu capabilitati militare, nici sa sustina in alta forma vreun stat din frontiera estica.


Formularea, tocmai pentru ca mentine SUA in ecuatie, nu imi arata ca putem sa interpretam o preeminenta europeana in raport cu o diminuare a relatiei transatlantice"


Iulian Chifu a subliniat inca o data ca Romania nu are un parteneriat strategic cu Germania, iar acesta ar fi foarte greu de incheiat: "Din punctul meu de vedere, si in relatie cu SUA, si in relatie cu Marea Britanie, parteneriatele strategice incheiate deja fac parte din garantiile noastre de securitate care nu pot fi inlocuite.
 

Subliniez inca o data ca Romania nu are un parteneriat strategic cu Germania. Ar fi si foarte dificil de incheiat, pentru ca sensul unui parteneriat strategic contine si componenta de securitate-aparare comuna, unde Germania nu are o inclinatie deosebita in a juca un rol preeminent nici macar la nivel european", a argumentat Iulian Chifu. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22