Iulian Fota: AUR este un proiect rezultat din laboratoare românești din țară și din străinătate

Redactia | 08.12.2020

Iulian Fota spune că AUR, „ca si legionarii, ei reprezinta un fenomen romanesc, crescut de jos in sus”.

Pe aceeași temă

Iulian Fota, fost șef al Colegiului Național de Informații al SRI și fost consilier prezidențial pentru securitate națională al președintelui Băsescu, actual director al Institutului Diplomatic Român (IDR), a spus într-o postare pe Facebook că partidul AUR ”este un proiect rezultat din laboratoare neaoșe românești. Românești !!!! Din țara și din străinătate, dar românești!”.

Fota, care este și profesor la Academia SRI, este primul oficial al statului român care spune că partidul AUR nu este un proiect autentic, ci unul creat special de forțe interne, denumite ”laboratoare”.

Iulian Fota a subliniat puternic faptul că AUR ar fi o creație autohtonă, folosind termenul ”românești” de trei ori în scurta sa postare. El nu a spus însă explicit ce înțelege prin ”laboratoare” – servicii secrete sau alte instituții.

Precizările profesorului de la Academia SRI vin pe fondul speculațiilor că AUR ar fi o creație a Rusiei, speculații întărite luni seară de Traian Băsescu. Fostul președintele a declara la Digi 24 că ”Am văzut multe figuri cu ochii oblici pe acolo (…) Adică e un turn înalt la Sankt Petersburg unde sunt trolii de toate națiile și care s-au mai băgat și în Brexit, s-au mai băgat și în alegerile din Statele Unite și nu exclud posibilitatea să se fi băgat puțin și în alegerile din România. Dar este, la acest stadiu, o speculație”.

AUR este marea surpriză a acestor alegeri, având un scor de circa 9% la alegerile parlamentare de duminică. AUR nu a fost promovat deloc în această campanie de Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, iar site-ul Activenews, care are o politică editorială favorabilă apropierii de Rusia, a criticat dur atât acțiunile AUR, cât și pe cele ale liderului său, George Simion.

Iulian Fota este un apropiat al structurilor de securitate și al serviciilor secrete românești, el conducând de-a lungul timpului mai multe organizații din acest domeniu.

Postarea inițială a lui Iualian Fota:

AUR este un proiect rezultat din laboratoare neaoșe românești . Românești !!!! Din țara și din străinătate , dar românești !

A doua postare a lui Iulian Fota:

Hai sa lamurim postarea despre „laboratoare”, ca sa inteleaga lumea care este parerea mea personala si ce am vrut sa spun. Postarea de mai jos nu reprezinta o atitudine politica ci una analitica si civica.

Nationalismul romanesc anti-occidental este un fenomen istoric, ce s-a manifestat in mai multe etape istorice. Am mai spus-o, eu cred ca istoric am avut si avem, in Romania, un anumit fenomen de pendul. Dupa fiecare epoca de stransa colaborare cu Occidentul vedem ca s-a produs o miscare de negare a modernizarii sau macar de diluare a ei.

Istoricul Keith Hitchins, care a studiat formarea statului roman modern, evidentia si el acest fenomen. „Structuri rezistente la innoire au continuat sa se perpetueze”, spunea el. Lovinescu si Zeletin erau constienti si o spun in lucrarile lor, ca parteneriatul cu Occidentul genera opozitie interna fata de modernizare, ce era perceputa de anumite grupuri de interese ca un „pericol mortal”.

Deci AUR nu este un complot al cuiva din strainatate, teorie pentru care nu avem nici un argument, nici o dovada. El este produsul unui proces istoric, cu particularitatile epocii pe care o traim. Romani care percep modernizarea tarii ca un pericol s-au adunat, de buna voie, sub acelas steag.

Da , discursul politic al celor din AUR produce satisfactie in anumite capitale orientale. AUR actioneaza pe o agenda care are multe puncte comune cu ideologii Kremlinului. Dar asta este o consecinta a deciziilor AUR , nu ceva impus de afara. Este un element de gandire comuna, fara doar si poate , dar este o gandire de sorginte romaneasca. Da, ei intind o mana si spre fundamentalistii rusi, dar o fac pentru ca isi cauta aliati, o fac constient. O vor ei, nu sunt papusati. Asta este un aspect important la miscarea asta. Ca si legionarii, ei reprezinta un fenomen romanesc, crescut de jos in sus.

Poate ca nu este prea bine ales cuvantul „laboratoare” si trebuia sa pun oricum ghilimele. Dar am vrut sa atrag atentia supra teoriei conspiratiei care nu ne ajuta cu nimic. Ne confruntam cu un fenomen istoric, anticipat ca mesaj dar nu ca moment si amploare. Istoricii, sociologii, politologii trebuie sa se aplece asupra acestui moment important pentru ca el ne spune ceva despre functionarea interna a Romaniei. Si nu ceva de bine. Fenomenul trebuie analizat stiintific nu bagatelizat prin teorii ale conspiratiei, care ne duc intr-o fundatura.

In fine, cine ma citeste sau urmareste stie ca asta este un subiect asupra caruia eu m-am aplecat si in trecut. Asupra caruia am avertizat. Afirmatiile mele sunt generate de un mod de gandire, de lecturile si evaluarile mele PERSONALE, fara a fi influentat de nici un fel de afiliere institutionala. Ca universitar ma bucur de privilegiul libertatii de gandire.

Asta este felul meu de a purta de grija Romaniei. Mai ales ca stiu si unde duce un astfel de nationalism, utilizat de romani si la final de secol 19, si in anii 30 sau 80, ai secolului trecut.De fiecare data a dus la faliment economic si izolare internationala. Istoria ne arata foarte clar ca nationalismul anti-occidental nu este o solutie pentru Romania. Dar cand educatia ta este facuta in galerie, cine mai invata istoria propriei sale tari?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22