Iulian Iancu (omul Gazprom), nominalizat de Viorica Dăncilă, vicepremier pentru Economie

Laurentiu Gheorghe | 23.08.2019

Iulian Iancu, considerat un apropiat al companiei ruse Gazprom în telegramele Wikileaks, este deputat PSD aflat la al patrulea mandat, numele lui fiind legat și de unele scandaluri, scrie HotNews.ro

Pe aceeași temă

Iulian Iancu este un deputat PSD, ales în 2016 pentru al patrulea mandat. După cum HotNews.ro scria în 2015, când a fost propus de PSD pentru o înaltă funcție europeană, numele lui a fost asociat multă vreme, în urma Wikileaks, cu gigantul rus Gazprom. La începutul acestui an, el a câștigat însă un proces cu liderul PNL Ludovic Orban, care îl calificase drept "omul Gazprom".

În luna noiembrie 2018, Economica.net scria că nora sa este angajată la ANRE, instituție care a făcut obiectul unei anchete din partea unei comisii parlamentare din care Iancu făcea parte, fără ca, în momentul angajării rudei sale, să existe vreun raport legat de acea anchetă.

De asemenea, în mai 2019, Iulian Iancu a vorbit la România TV despre conspirații care îi vizează pe unii dintre lideri PSD. Astfel, susținea că un vicepremier ar fi fost otrăvit la fel ca Doina Pană care s-a plâns că a fost intoxicată în mod voit cu mercur. El nu a spus însă despre cine ar fi fost vorba, pentru că nu i s-ar fi cerut să nu-l identifice.

Iulian Iancu este membru PSD din 2001, după ce mai mulți a lucrat în distribuția de gaze ocupând diverse până la președinte al autorității de reglementare în domeniul gazelor naturale în anul 2000 și secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada 2000 – 2004.

Numele lui a fost vehiculat pentru ocuparea unei funcții de ministru în mai multe guverne PSD, însă nu a fost nominalizat oficial, zvonurile fiind că ambasada SUA s-ar fi omis acestei numiri din cauza bănuielilor că ar avea legături cu Gazprom, scria HotNews.ro în octombrie 2015.

În decembrie 2012 circula informația ca Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca "omul Gazprom". Erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și "desecretizate" în 2011 de către Wikileaks. Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani într-o telegramă publicată de HotNews.ro, că Iulian Iancu "va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București". Georgian Pop este președintele Comisiei de control SRI din Parlament.

La începutul acestui an, Tribunalul București a decis că liderul PNL Ludovic Orban trebuie să plătească daune morale în valoare de 20.000 de lei lui Iulian Iancu, după ce a afirmat că acesta este "omul Gazprom". Orban a spus că face apel deoarece i se pare "ușor stranie" decizia instanței.

Acum 4 ani, HotNews.ro nota că deputatul PSD încercase să scape de eticheta de om al rușilor, lansând chiar un atac la adresa Gazprom în legătură cu opoziția față de proiectele de gaze de șist și cu blocarea unor proiecte mari de infrastructură.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22