Ivaşcu n-a răspuns la întrebări esenţiale legate de Muzeul Comunismului ori Castelul Peleş

E.b. | 29.01.2018

George Ivaşcu, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Culturii, nu a reuşit să răspundă la toate întrebările comisiilor de Cultură ale Parlamentului pentru că a expirat timpul de audiere.

Pe aceeași temă

 

Aşadar, nu au putut fi atinse subiecte precum Roşia Montană, Muzeul Comunismului, contractul de închiriere a Castelului Peleş, mutarea Departamentului Centenar de la Ministerul Culturii în subordinea premierului. 

 

Ivaşcu, a  fost avizat favorabil de comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

 

"Cultura României nu începe cu fiecare ministru al Culturii. Miniştrii trec, cultura rămâne. Ministrul doar o administrează", a spus Ivaşcu, citat de Agerpres.

 

Susţinând că "deseori Cultura a fost Cenuşăreasa politicii de stat", viitorul ministru şi-a declarat deschiderea spre elita ţării, spre dialog şi transparenţă cu uniunile de creaţie, cu Academia Română, cu universităţile.

 

Printre priorităţile enunţate de Ivaşcu se numără evaluarea, revizuirea, completarea şi modificarea, acolo unde este cazul, a întregului cadru legislativ în conformitate cu legislaţia europeană în domenii precum: Codul patrimoniului; artele spectacolului; parteneriatul public - privat; îmbunătăţirea rolului Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Legea meşteşugarilor, dedicată prezervării meseriilor tradiţionale din România; fundamentarea unei strategii naţionale pentru cultură şi patrimoniu, crearea unui cadru de dialog; punerea imediat în aplicare a tuturor proiectelor dedicate Centenarului.

 

Totodată, George Ivaşcu a amintit implicarea Ministerului Culturii în alte proiecte majore precum: participarea României ca invitat de onoare la Târgul Internaţional de Carte de Leipzig, Sezonul Cultural România - Franţa, Europalia, Festivalul Internaţional "George Enescu", Timişoara - Capitală Culturală Europeană 2021, continuarea programului Limes, etc.

 

George Ivaşcu nu a răspuns însă, din cauza expirării timpului dedicat audierilor, la întrebările membrilor celor două Comisii de Cultură ale Parlamentului vizând probleme precum: Roşia Montană, Muzeul Comunismului, contractul de închiriere a Castelului Peleş, mutarea Departamentului Centenar de la Ministerul Culturii în subordinea premierului.

 

Expirarea timpului a fost invocată şi de preşedintele Comisiei senatoriale de Cultură, Radu Cosmin-Preda, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, fiind de altă părere. "Ceea ce aţi făcut nu e corect. Nu vă supăraţi. Indiferent că e juma' de oră - 25 de minute. Fiindcă îl puneţi într-o situaţie absolut jenantă pe viitorul ministru al Culturii. Pentru că toată lumea, indiferent cum am votat, va pleca cu ideea că nu a existat o audiere. Noi l-am ascultat, am pus nişte întrebări şi cu asta basta. Nu e corect, nu vă supăraţi. Eu l-am votat nu pentru răspunsurile pe care ar fi trebuit să ni le dea. Îl ştiu pe George, dar nu e corect ceea ce aţi făcut", a afirmat Kelemen Hunor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22