Jandarmeria a sesizat DIICOT și acuză o tentativă de lovitură de stat la mitingul diasporei

Dora Vulcan | 12.09.2018

Jandarmeria acuză o lovitură de stat la protestele din 10 august și a făcut o sesizare la DIICOT în acest sens.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Jandarmeria invocă articolul 397 din Codul penal care pedepsește drastic „schimbarea ordinii constituționale, care pune în pericol securitatea națională”, transmit Digi 24  și Ziare.com. Cu alte cuvinte, Jandarmeria acuză oficial o tentativă de lovitură de stat, pe care forțele de ordine au dejucat-o, adică exact ceea ce susțin și liderii PSD în ultima perioadă. Pedepsele prevăzute de acest articol sunt cuprinse între 10 și 20 de ani închisoare.

 

 "Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi” - prevede articolul citat de Jandarmerie.

 

DIICOT - a cărei conducere a fost preluată de curând de un procuror agreat de putere și de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în pofida opoziției procurorilor din subordine care-i reproșează lipsa de pregătire și a noțiunilor elementare din domeniu -  a înregistrat sesizarea primită din partea Jandarmeriei, există așadar un dosar penal. Până la acest moment, însă, nu s-a început urmărirea penală cu privire la fapta invocată.

 

 

 

Carmen Dan îmbrățișează teza lui Dragnea pentru ca Jandarmeria să poată face oficial plângerea la DIICOT

 

 

 "Nu am avut indicii ca a fost o actiune de protest organizata sau sustinuta de o anumita entitate, de o anumita organizatie sau de grupuri de persoane, ca s-au primit finantari din afara, insa am putut vedea cu totii si am urmarit si eu aseara niste filmulete. Cred ca sunt aspecte care reies si din acele inregistrari si cred eu ca institutiile statului se pot apleca si pentru a verifica si aceste situatii. In plus, am depus la DIICOT o actiune prin care expunem toata inlantuirea de evenimente si fapte, particularitatile acestei actiuni de protest si am adresat Parchetului solicitarea sa faca toate verificarile necesare, noi fiind la dispozitia organelor judiciare cu orice alte probe sau inscrisuri pe care le considera necesare", a declarat marti seara Carmen Dan, îmbrățișând, astfel, teza tutorelui ei politic, Liviu Dragnea, cel care a lansat oficial halucinanta teorie, anunțând că în curând vor apărea și probe. La nici 24 de ore au apărut două filmulețe îndoielnice făcute de redacțiile afiliate PSD, luju.ro și Antena 3 care acreditau teza loviturii de stat. 

 

 

 

PSD cere investigarea de urgență a informațiilor despre „finanțarea externă” a protestelor

 

 

 PSD solicită investigarea de urgență a informațiilor privind „finanțarea externă” a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august, adică a informațiilor publice lansate de Dragnea și produse ulterior de două canale media aliate PSD. 

 

După așa-zisele dezvăluiri de la Antena 3 și Luju, PSD solicită investigarea de urgență a informațiilor privind „finanțarea externă” a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august. 

 

 

'PSD cere instituţiilor statului să investigheze de urgenţă informaţiile de o gravitate excepţională care au apărut în spaţiul public cu privire la finanţarea externă a protestelor de stradă şi premeditarea acţiunilor violente de la mitingul din 10 august.

Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotriva instituțiilor statului român și a ordinii constituționale.

PSD consideră că informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranța națională și autoritatea statului român.

Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă.

Nu este o dispută de ordin politic ci un risc major care vizează România.

În egală măsură PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparența totală a surselor de finanțare și a intereselor celor care inițiază, întrețin și amplifică proteste de stradă în România”, se arată în comunicatul PSD.

 

Solicitarea social-democraților conduși de Liviu Drangea vine la câteva ore după ce Luju.ro și Antena 3, principali aliați mediatici ai lui Liviu Dragnea, au prezentat luni seară presupusele dovezi promise duminică de șeful PSD în sprijinul ideii că mitingul diasporei din 10 august ar fi fost finanțat din străinătate și ar fi avut o organizare paramilitară.

 

 

 

 

Luju și Antena produc primele materiale conspiraționiste în sprijinul teoriei lui Dragnea 

 

Luju.ro și Antena 3, principali aliați mediatici ai lui Liviu Dragnea, au prezentat luni seară presupusele dovezi promise duminică de șeful PSD în sprijinul ideii că mitingul diasporei din 10 august ar fi fost finanțat din străinătate și ar fi avut o organizare paramilitară - scrie G4Media.

 

 

Luju.ro și Antena 3  au prezentat luni seara, la emisiunea lui Mihai Gâdea, o înregistrare video cu un bărbat cu fața ascunsă și vocea alterată, care pretinde că a fost membru al comunității Rezist și care îl acuză pe protestatarul Cristian Dide că a vrut să provoace intenționat ciocniri cu jandarmii. Bărbatul nu prezintă nici o probă în favoarea acuzațiilor sale.

 

Un alt video prezintă înregistrări audio realizate pe ascuns de la discuții despre care Luju.ro susține că ar fi purtate de Angi Șerban, membru al comunității Rezist. Aceasta a respins acuzațiile pa pagina sa de Facebook. 

 

Altă presupusă probă ar fi donațiile online primite de comunitățile de Facebook pe diverse platforme de susținere, precum Patreon. 

 

Și Dide a respins acuzațiile: 

 

 

 

 

 

 

Dragnea: Pe 10 august a fost o tentativă de lovitură de stat, paramilitară, finanțată din străinătate 

 

 

Președintele PSD Liviu Dragnea a spus duminică la Antena 3 că ”are informații, care vor apărea săptămâna viitoare” că mitingul din 10 august a fost finanțat din străinătate și că a existat o organizare paramilitară pentru tentativa de lovitură de stat.  

 

 

 El a declarat, duminică seară, la Antena 3, că există posibilitatea ca săptămâna viitoare să fie făcute publice dovezi că evenimentele din Piaţa Victoriei au fost susţinute din afara ţării.

 

"Sunt suficiente elemente ca să putem vorbi de o tentativă de lovitură de stat.

Au fost proteste finanţate, se pare că şi din extern.

Eu sunt absolut convins că săptămâna viitoare vor ieşi informaţii despre modul că s-au finanţat aceste proteste, despre faptul că au fost organizat tip paramilitar, despre faptul că, şi s-a văzut asta de fapt, că au vrut să ocupe sediul Guvernului şi au provocat în permanenţă jandarmii", a afirmat Dragnea, citat de Realitatea TV.

 

Liderul PSD şi-a manifestat încă o dată convingerea că, pe 10 august, "instituţiile statului nu au greşit cu absolut nimic".

 

"Nu au acţionat ilegal, jandarmii şi-au făcut datoria, jandarmii nu au reacţionat absolut deloc înainte să înceapă violenţele", a adăgat Liviu Dragnea.

 

Dragnea a refuzat să spună de unde are aceste informații dar și-a exprimat speranța că DIICOR și Parchetul General va ancheta, fără să spună în baza căror probe. 

 

 

foto articol Andreea Alexandru, Mediafax

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22