Japonia. Alertă nucleară de gradul 6 - starea reactorului 1 de la Fukushima s-a inrautatit, nou incendiu şi la reactorul 4

Fara Autor | 16.03.2011

Pe aceeași temă

Japonia a suspendat activitatea la reactoarele de la Fukushima pentru ca nivelul radiatiilor a ajuns la stadiul sa puna in pericol viata muncitorilor, care au fost evacuati. Nivelul de radiaţii la reactorul de la Fukushima a crescut la 1.000 de millisieverts, care este suficient pentru a cauza boala radiaţiilor. In noaptea de marti spre miercuri,  reactorul numărul 4 al centralei nucleare Fukushima a fost cuprins de flăcări, potrivit Tokyo Electric Power Co. Starea reactorului numărul 1 al centralei nucleare Fukushima s-a înrăutăţit si ea considerabil, potrivit Institutului pentru Ştiinţă şi Siguranţă Internaţională.



Un nou incendiu a izbucnit marti noaptea la reactorul 4 de la centrala Fukushima 1, nori de fum si de aburi fiind vazuti deasupra centralei. Desi autoritatile au anuntat ca incendiul a fost stins, nivelul radiatiilor in zona a fluctuat periculos de la ora la ora, fapt ce a determinat compania TEPCO sa evacueze temporar din centrala muncitorii considerati de intreaga presa japonezaa ca "adevarati eroi". Purtatorul de cuvant al guvernului nipon a anuntat ca sistemele de izolare de la reactorul 1 si 3 au fost avariate.



Făcând referinţă la noile explozii care au avut loc marţi şi la problemele legate de un bazin în care sunt depozitate barele uzate de combustibil, echipa de cercetători consideră că nu mai poate fi vorba de un indice 4 INES, situaţia îndreptându-se spre indicele 6 de alertă (Cernobîl - indice 7).



"Comunitatea internaţională ar trebui să mărească eforturile de ajutorare a Japoniei în ceea ce priveşte încercarea de a opri scurgerile radioactive. Trebuie să găsim o soluţie, împreună?", a conchis unul dintre cercetători.

 

 Un nou program de raţionalizare a aprovizionării cu electricitate  va fi introdus de miercuri de către companie Tohoku Electric Power, operatorul nipon care alimentează partea de nord a Japoniei. Programul de raţionalizare va dura cel puţin o lună, potrivit companiei. Companiile nipone au decis să întrerupă furnizarea de curent electric prin rotaţie, informează kyodonews. Astfel de măsuri au fost anunţate şi de TEPCO  pentru regiunile din preajma capitalei Tokyo.



India a ordonat ca produsele importate din Japonia să fie testate pentru radioactivitate. Thailanda, Coreea de Sus, Hong Kong, Singapore şi Filipine  au ordonat deja teste similare. De asemenea peste 500 de centre de transplat de măduvă din Europa au fost rugate să se pregătească pentru tratarea victimelor radiaţiilor din Japonia dacă va fi nevoie.



Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger  a declarat că dezastrul nuclear din Japonia este o "apocalipsă". El a adăugat că Tokyo aproape a pierdut controlul asupra evenimentelor de la centrala Fukushima.



"Vorbim de apocalipsa si cred ca acest cuvant este foarte bine ales", a afirmat el, in fata unei comisii a Parlamentului european din Bruxelles. "Practic, totul este in afara controlului", a adaugat el. "Nu exclud ce e mai rau in orele si zilele care urmeaza", a spus oficialul european.




 G8 format din SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia, Germania, Japonia şi Rusia a promis susţinere Japoniei şi se declară încrezători în capacitatea guvernului nipon de a ieşi din această criză. Miniştrii de externe din G8 au apreciat "curajul şi demnitatea" demonstrate de japonezi în cursul acestei tragedii.



Franţa, care prezidează G8, a propus o reuniune a miniştrilor economiei şi energiei din G20 pentru a se discuta despre impactul seismului asupra economiei globale, iar ministrul german de externe a cerut măsuri pentru stabilizarea economiei internaţionale. El a cerut o analizare a industriei nucleare din Europa, în urma crizei nucleare din Japonia
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22