Jean Claude Juncker, confesiv: România și cu mine avem aproape o poveste de dragoste

Dora Vulcan | 11.05.2017

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a făcut aproape o declarație de dragoste României. El a spus joi, în dialogul său cu cetățenii români de la Muzeul de Artă a României că, personal, are cu România ”aproape o poveste de dragoste.”

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Mă bucur foarte mult să mă aflu în România. Ultima oară când am venit aici era în 2003 și voi pleca destul de curând. Mi-ar plăcea să stau mai multă vreme și cred că mă întorc destul de curând, pentru că m-am săturat să vorbesc despre România fără să o fi văzut mai în detaliu. România și cu mine avem aproape o poveste de dragoste. În 1997 eram președinte al Consiliului în momentul în care România a fost acceptată drept candidată. Apoi, dețineam președinția luxemburgheză a Consiliului, în perioada de aderare și sunt mândru să fi putut face ce am făcut pentru România și pentru Europa. Într-un cuvânt, iubesc această țară", a spus Juncker în cadrul unui dialog cu cetățenii români găzduit de Muzeul Național de Artă, transmite Agerpres.

 

 

 

În condițiile în care, în urma unui chestionar realizat printre cei prezenți în sală, 92% au apreciat că viața românilor s-a schimbat în bine după aderarea la UE, Juncker a spus: "Iubesc această țară".

 

 

 

"Cunosc mulți români atât la Bruxelles, cât și la Luxemburg și chiar și români din România și știu că România a avut un parcurs european, dar și descurajări, decepții, iar procesul acesta de ajustare nu a fost unul ușor, în special pentru cei mai nevoiași dintre români. Întotdeauna am admirat curajul dumneavoastră de a gândi, de a spune și a face lucrurile", a spus el.

 

 

 

Întrebări care i-au fost adresate preşedintelui Comisiei Europene (Mediafax)

 

 

  • Ce poate face Comisia Europeană pentru a contracara atitudinea funcţionarilor români care sunt o frână pentru iniţiativa întreprinzătorilor români?

 

Ştiu la ce va referiţi, nu este o problemă minoră, dar cetăţenilor români le revine sarcina să rezolve această problemă. Societatea românească a demonstrat în ultimele zile că nu lasă să i se răpească drepturile. I-am admirat pe români pentru ceea ce au făcut.

 

Referitor la plecarea din ţară a tinerilor, Jean-Claude Juncker aspus că: “Există motive economice şi sociale care fac ca mulţi tineri români să plece din ţară. Este un lucru regretabil fiindcă România are nevoie de ei. Eu înţeleg de ce mulţi români pleacă. Faptul că tinerii români circulă liber prin UE contribuie la reputaţia ţării”.

 

 

  • Turcia sau Republica Moldova vor deveni state membre ale UE?

 

Am spus că până la sfârşitul mandatului meu nici un stat nu va adera la UE fiindcă nici un stat nu îndeplineşte criteriile. Dacă Turcia va adera vreodată asta nu se va întâmpla mâine la ora 11. Situaţia geopolitică este foarte complicată. Ce este important faţă de Balcanii Occidentali este ca perspectiva europeană să fie menţinută vie. Este regiunea cea mai ameninţată să-şi piardă stabilitatea. Însă prietenii noştri din Balcani trebuie să înţeleagă că liderii lor trebuie să rămână pro-europeni şi după ce pleacă de la mine din birou.

 

  • Ce poate face Comisia Europeană pentru combaterea corupţiei din România?

 

Corupţia este destul de mare în România, dar nu este singura ţară . Corupţia este un rău şi trebuie să luptăm prin toate mijloacele. De aceea am stabilit acest MCV. Trebuie asigurată separarea puterilor în stat.

 

Despre programul ERASMUS, Juncker a spus că acesta este unul dintre cele mai mari succese ale UE şi va continua fără să fie privat de constrângeri financiare. Îmi doresc ca acest program să fie extins şi la liceeni, ca aceştia să aibă posibilitatea de a studia în ţările europene pentru a simţi parfumul Europei. Până în prezent nouă milioane de studenţi au participat la programul ERASMUS şi un million s-au şi căsătorit, iar sute de mii de bebeluşi sunt fructul acestui program, a răspuns Juncker.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22