Jeffrey Franks: Prognoza de creștere economică a României scade la 2% pentru 2012. Reformele țării ar trebui să fie mai agresive

N. D. | 30.09.2011

Pe aceeași temă

Șeful FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că prognoza de creștere economică a țării pentru anul 2012 va fi de circa 2%, față de 3,5% cum estima instituția în prezent.

"In mod cert va fi redusă (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranță mai mică decât 3,5%, cât estimam în prezent. Cred că va ramâne undeva la 2%", a spus Franks, citează Hotnews.

Acest fapt se datorează creșterii contagiunilor de pe plan extern din ultimele trei luni, care au dus la încetinierea reformelor. Șeful FMI este îngrijorat și pentru că această stare se poate datora unor posibile presiuni politice care îngreunează procesul.

"Nu este vina României, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atât mai important ca reformele din program să fie menținute. Programul este polița de asigurare necesară pentru a minimiza aceste efecte asupra României în viitor", a declarat oficialul.

Franks a explicat că motivele pentru care anumite reforme au fost întârziate vor fi discutate cu autorităţile române la următoarea misiune de evaluare, în luna octombrie.

"Noi am fost flexibili atunci când a fost vorba despre detalii. Dacă vor (autorităţile - n.r) să ia o companie de pe masă (...), nu-i nicio problemă, dar numai dacă vedem o îmbunătăţire în altă parte. Putem să fim flexibili cu detaliile, dar avem nevoie de o reformă generală agresivă în acest sector", a spus reprezentantul FMI.

Guvernul şi FMI au decis ca în acest an să fie numiţi manageri privaţi la nouă companii de stat, urmând ca anul viitor lista să fie suplimentată cu şase societăţi, relevă ultima scrisoare de intenţie convenită de cele două părţi şi obţinută de MEDIAFAX. Aceste companii de stat sunt: Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.

Acelaşi document relevă că anul viitor vor fi numiţi manageri privaţi la alte şase companii, respectiv CFR, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

Guvernul s-a angajat să vândă participaţii minoritare la CFR Marfă, Tarom, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

În ceea ce privește prognoza de creștere economica, Premierul Emil Boc a declarat recent că proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilit de Guvern în luna octombrie, după consultări cu reprezentanții FMI, Comisia Europeana și Banca Mondială.

Pentru acest an, guvernul și FMI se așteaptă la un avans al Produsului Intern Brut de 1,5%.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22