Jeffrey Franks: Urmatoarea transa va veni dupa ce se va aplica planul de reducere a cheltuielilor

Fara Autor | 10.05.2010

Pe aceeași temă

FMI ar putea debloca următoarea tranşă din împrumutul acordat României, dacă Guvernul va aplica planul de reducere a cheltuielilor bugetare până în luna iunie, când conducerea Fondului va lua în discuţie raportul misiunii de evaluare. "Eliberarea urmatoarei transe de imprumut catre Romania depinde de implementarea completa a planului de masuri de austeritate", a declarat Jeffrey Franks, spunind ca viitoatea transa este de aproape 900 milioane euro.Potrivit lui Franks, "În intervalul 2006-2008, numărul angajaţilor din aparatul bugetar a crescut cu 250.000 de persoane, număr care trebuie redus progresiv, în următorii ani".




Reformele structurale convenite de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană ar trebui să ducă la economii fiscale permanente şi să permită României să atingă ţinta de deficit de 6,8% în 2010 şi de 4,4% în 2011, a mai precizat şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, la încheierea misiunii de evaluare de la Bucureşti. Iniţial, ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la 5,8%.




"Sunt vremuri dificile pentru Romania. Este importană menţinerea politicilor economice pe calea cea bună. Pachetul de măsuri propus de autorităţi, şi care beneficiază de sprijinul nostu este dur, dar necesar şi va scoate România din criză", a punctat Jeffrey Franks.





În lipsa acestui program de austeritate, deficitul bugetar ar putea ajunge la 9,1%, un avans nesustenabil, în condiţiile în care economia ar putea să scadă şi anul acesta, potrivit şefului misiunii de evaluare. Situaţie economică se va îmbunătăţi la sfârşitul anului, când FMI se aşteaptă la o "revenire puternică". Însă, dacă situaţia de pe plan internaţional se va înrăuţi, efectele negative se vor resimţi pregnant asupra economiei româneşti.




Seful misiunii FMI la Bucuresti a precizat ca in intervalul 2006-2008 numarul angajatilor din aparatul bugetar a crescut cu aproximativ 250.000 de persoane, nuamr care trebuie redus progresiv in urmatorii ani.




"În cei trei ani, 2006-2008, numărul angajaţilor a crescut cu 250.000 de salariaţi. Pe termen mediu, tendinţa trebuie inversată", adeclarat şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, care a adăugat că reducerea numărului de angajaţi din sistemul public se va face treptat, în câţiva ani, fără să se treacă la concedieri masive. În opinia sa, decizia Guvernului de a reduce fondul de salarii din aparatul de stat cu 25%, în locul concedierilor masive, este o "abordare echitabilă".





Reprezentanta Comisiei Europene, Fabienne llzkovitz, a subliniat faptul că încasările la bugetul de stat au scăzut, astfel că se impune reducerea cheltuielilor bugetare.




"Va fi un program dureros, dar necesar", a punctat reprezentata CE, precizând că România are nevoie de o nouă reformă fiscală, pentru ca programul de redresare economică să funcţioneze şi în realitate, nu doar în teorie.




Stagnarea economiei se datorează atât scăderii cererii interne, cât şi a celei externe, au mai precizat membrii Comisiei Europene. În acest context, România trebuie să accelereze procesul de absorbţie al fondurilor europene, a subliniat Fabienne llzkovitz.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22