Jocul lui Ponta cu legile si plagiatul: Universitari si studenti cer atacarea OUG care permite renuntarea la doctorat

Fara Autor | 30.12.2014

Pe aceeași temă

Mai multe cadre universitare și o asociație studențească îi solicită Avocatului Poporului, Victor Ciobea, să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență care modifică Legea educației astfel încât premierul să poată renunța la titlul de doctor fără a fi acuzat de plagiat.

Printre aceștia se numără și Cristian Dogaru, conferențiar la University Campus Suffolk din Ipswich, care a lansat pe site-ul civitas.dogaru.net o scrisoare deschisă care fusese semnată deja, până la publicarea știrii, de către 14 cadre universitare din țară și străinătate.

Vă prezentam integral scrisoarea intitulată “NU modificării legii educației care va face posibil ca doctorii să poată renunța la titlul de doctor”:

“Am aflat cu stupoare că Guvernul României condus de Victor Viorel Ponta pregătește o ordonanță de urgență prin care dorește să modifice Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 75/2005, introducând o prevedere care va oferi deținătorilor de titlu de doctorat posibilitatea de a renunța la acest titlu cu o simplă cerere adresată ministerului abilitat. Domnul Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că această ordonanță de urgență este motivată de lipsa procedurilor legale pentru a îndeplini “cererile venite din partea societății civile și academice” (sursa aici)

Reamintim că această propunere de ordonanță de urgență vine în contextul în care la data de 16 Decembrie 2014 domnul Victor Ponta a trimis o scrisoare adresată rectorului Universității din București prin care declara că renunță la titlul de doctor ca urmare a “acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat“. Conform legislației în vigoare (Legea Educației Naționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 18 din 10 ianuarie 2011, Articol 170 (1) (b))  titlul de doctor poate fi retras doar de către ministerul abilitat (ministerul Educației) în cazuri de nerespectare a standardelor de calitate și etică profesională, pe baza unor rapoarte externe întocmite, după caz, de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etica a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

Universitatea din București a retrimis, la data de 18 Decembrie 2014, o adresă oficială Ministerului Educației prin care solicita retragerea titlului de doctor domnului Victor Viorel Ponta, ca urmare a analizei Comisiei de Etică a Universității din București, care concluzionase că teza de doctorat a domnului Ponta a fost în mare parte plagiată; toate detaliile aici.

Considerăm că propunerea de ordonanță de urgență care va oferi deținătorilor de titlu de doctorat posibilitatea de a renunța la acest titlu este (a) abuzivă, (b) nejustificată, și (c) contravine standardelor educației:

(a) domnul Ponta încearcă, în mod abuziv, să găsească o ieșire din situația în care s-a pus el însuși, și anume de a renunța la titlul de doctor fără ca plagiatul să fie oficial recunoscut
(b) legislația în vigoare OFERĂ cadru egal pentru retragerea titlului de doctor domnului Victor Ponta; Ministerul Educației a primit raportul Comisiei de Etică a Universității din București  încă din 2012 și, conform articolului 170 (1) al Legii Educației Naționale, este abilitat să retragă titlul de doctor domnului Victor Ponta
(c) obținerea unui titlu de doctor nu este o activitate solitară a candidatului respectiv, ci implică un întreg ansamblu de instituții și activități academice, prin urmare renunțarea la acest titlu nu poate fi lăsată doar la latitudinea deținătorului acestui titlu.

Prin urmare, semnatarii acestei scrisori solicită Guvernului României, Avocatului Poporului și Ministerului Educației următoarele:

1) Guvernul României să retragă propunerea ordonanței de urgență pentru modificarea legii educației care va face posibil ca doctorii să poată renunța la titlul de doctor

2) Avocatul Poporului să sesizeze această ordonanță de urgență Curții Constituționale

3) Ministerul Educației să dea curs adresei oficiale trimisă Universitatea din București și să dispună măsurile necesare pentru retragerea titlului de doctor domnului Victor Viorel Ponta”.

 

Studenții: Ponta a transformat o problemă personală în una națională

 

Organizația studenților liberali consideră că ordonanța aprobată luni este o nouă palmă pe obrazul educației naționale și slăbește sistemul, în loc să-l reformeze. Tinerii se arată, de asemenea, revoltați de ușurința cu care sunt modificate legile, atunci când este vorba de interesul personal al premierului Victor Ponta.

 

Vă prezentăm integral comunicatul:

”CSL România dezaprobă ferm ordonanța prin care renunțarea la diploma de bacalaureat sau la titlul de doctor devine legală. Considerăm că legislația ar trebui să se modifice în interesul celor care beneficiază de sistemul educațional românesc, respectiv al studenților, masteranzilor și doctoranzilor, nu în interesul personal al premierului, care încearcă să identifice o modalitate onorabilă de a renunța la titlul său de doctorat. Motivarea acestei ordonanțe de urgență nu numai că nu este pertinentă, dar o astfel de reglementare nu are la bază solicitări concrete, transformând o problemă personală în una națională.

În aceeași măsură, credem că sistemul universitar românesc se confruntă cu probleme mult mai urgente pentru care ar fi oportune ordonanțele de urgență, mai ales când se tratează chestiuni precum dificultățile administrative întâmpinate în sistemul universitar. În timp ce studenții se vor întoarce din vacanță la aceleași condiții precare din căminele și sălile de curs, preocuparea urgentă a premierului este alta: posibilitatea retragerii titlului de doctor de către doctorul în cauză și nu de către instituția reglementată. Dacă aceasta este noua strategie a PSD prin care își „formează” noua gașcă de doctori, studenții liberali nu își doresc aceeași lipsă de strategie și pentru viitoarele generații ale României.

Constatăm cu dezamăgire cât de facilă poate deveni modificarea cadrului legal care reglementează învățământul universitar atunci când este vorba de probleme de natură personală, dar cât de dificilă devine atunci când vine vorba despre adevărata reformare a acestuia. De asemenea, nu am mai auzit până în momentul de față despre cazuri în care elevii să-și dorească să renunțe la diploma de bacalaureat sau despre cazuri în care doctorii să-și dorească să renunțe la titlul de doctor. Consecința dramatică a acestei măsuri este devalorizarea și mai pronunțată a sistemului educațional românesc pentru că promovează lipsa de performanță.

Ordonanța de urgență dată ieri este o nouă palmă pe obrazul educației românești, luând în considerare faptul că nu reprezintă nimic altceva decât o legiferare în interes propriu. Cazul titlului de doctor a fost prezent pe agenda publică din cauza plagiaturii domnului Ponta și nicidecum ca o problemă generală ridicată de societatea civilă sau de reprezentanți ai studenților, masteranzilor și doctoranzilor.

 

Vlad Nistor – OUG slăbește calitatea pregătirii doctorale

 

Profesorul Gheorghe Vlad Nistor, deputat PNL și preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, a anunțat că susține cererea studenților liberali: “Consider că este legitimă și susțin reacția studenților liberali cu privire la recenta ordonanță de urgență, prin care se modifică Legea educației. Există, după părerea mea, argumente suficiente pentru ca Partidul Național Liberal să ia în considerare atacarea acestei ordonanțe de urgență la Curtea Constituțională a României, atunci când va ajunge în Parlament. Renunțarea din inițiativa deținătorului la titlul de doctor oferit de o comisie, și simpla reluare a procesului de obținere a titlului într-o astfel de situație, chiar și fără finanțare din partea statului, riscă să slăbească, odată în plus, calitatea procesului de pregătire doctorală în sistemul nostru universitar”.

 

Citiți și:

PNL cere Avocatului Poporului sa atace la CCR ordonanta care permite renuntarea la doctorat

Ponta trebuie sa faca o noua cerere de retragere a titlului de doctor, dupa modificarea Legii educatiei. Nu returneaza niciun ban

Guvernul a aprobat o modificare la Legea educatiei care ii va permite premierului Ponta sa renunte la doctorat. Astfel, va evita retragerea titlului, pentru plagiat

Universitatea din Bucuresti SOLICITA in mod oficial ministrului Educatiei sa ii retraga titlul de Doctor lui Victor Ponta

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22