Jucan (CNA): ministrul de Interne își depășește competențele atacând libertatea presei

Dora Vulcan | 02.02.2017

Valentin Jucan, membru CNA, a avertizat joi intr-un comunicat remis presei ca ministrul de Interne Carmen Dan isi depaseste atributiile cand face referiri la libertatea de exprimare a jurnalistilor.

Pe aceeași temă

 

 

Jucan s-a referit la faptul ca ministrul a facut, in declaratia de presa sustinuta joi, o lista cu jurnalistii care care s-ar fi implicat in mobilizarea oamenilor pentru participarea la protestele de miercuri seara facute impotriva ordonantei prin care Guvernul modifica codurile penale. Jucan i-a transmis lui Carmen Dan ca are posibilitatea legala de a sesiza CNA sau orice institutie judiciara in cazul in care ar fi constata incalcari ale Legii audiovizualului.

 

Comunicatul dat publicității joi de Valentin Jucan:

 

”In cadrul conferintei de presa de astazi, de la Ministerul Afacerilor Interne, ministrul Carmen Daniela Dan a facut o serie de declaratii referitoare la modul in care jurnalistii isi exercita dreptul la libera exprimare. Prin cele sustinute, ministrul de interne demonstreaza necunoasterea art. 30 din Constitutia Romaniei, referitor la libertatea de exprimare. Mai mult ministrul de interne isi depaseste atributiile punand la indoiala rolul fundamental al presei.

 

Daca doamna Carmen Daniela Dan prefera comunicarea numai cu o anumita parte a presei, acceptand astfel si comportamentul acesteia, este o chestiune care tine exclusiv de capacitatea dansei de a interactiona cu mass-media.

 

Invit ministrul Afacerilor Interne sa sesizeze Consiliul National al Audivizualului - C.N.A. sau oricare institutie judiciara, in situatia in care constata incalcari ale Legii audiovizualului sau ale altor norme civile in domeniul comunicarii publice.

 

Declaratiile de tipul celor de astazi, facute de la pupitrul unui minister fundamental, nu au legatura cu normalitatea care ar trebui sa exsiste intre autoritatile statului si presa.”

 

 

 

Context:

 

 

Carmen Dan, ministrul de Interne al Romaniei, a acuzat astazi ca mai multi jurnalisti s-au implicat in proteste si i-au chemat pe oamenii sa iasa in strada, ceea ce in viziunea sa ar fi agravat o situatie care era deja tensionata. 

 

 

Carmen Dan a mentionat mai multe nume de jurnalisti, criticandu-i pentru ca au postat pe Facebook adresele si numerele de telefon ale unor membri ai guvernului, conform B1 Tv.

 

”Acțiunile au fost promovate ieri prin rețelele de socializare, în special pe pagina grupului Corupția Ucide, prin evenimente sub titulatura ”Nu legii grațierii și amnistiei!”, a spus Carmen Dan, precizand ca a remarcat "implicarea unor personalități publice, formatori de opinie și membri ai unor partide politice pentru susținerea acestor proteste în stradă. Vă pot da și câteva exemple: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Emilia Șercan, Lucian Mândruță, Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe."

 

Ea a acuzat faptul ca "ne-am confruntat cu situații în care pe site-urile de socializare au fost publicate adrese de domiciliu ale unor lideri politici și numere de telefon ale miniștrilor, ceea ce a accentuat presiunea străzii și a crescut gradul de emoție negativă. Acele informații erau protejate de Legea datelor cu caracter personal. Cu toate acestea, ele au devenit publice,” a declarat Carmen Dan. 

 

Ministrul a mai afirmat ca ea nu a fost informata despre eventualele intentii de provocare dar a admis ca SRI a informat un secretar de stat din MAI si pe seful politiei.

 

***

 

Presedintele Klaus Iohannis a criticat-o astazi pe Carmen Dan, ministrul de Interne al Romaniei, pentru modul in care a fost gestionata situatia ultrasilor violenti de aseara din Piata Victoriei. Presedintele Iohannis a afirmat ca toate manifestatiile din tara au fost pasnice pana la interventia unor demonstranti violenti. Iohannis a criticat dur modul in care ministerul de Interne a gestionat situatia dupa aparitia demonstrantilor violenti, precizand ca au existat toate informatiile necesare in privinta acestora:


"Un grup sau grupuri de demonstranti violenti au intrat in Piata Victoriei cu scopul de a strica manifestatia. Felul in care ministerul de Interne nu a gestionat situatia si felul in care jandarmii au actionat fata de instigatori ma nemultumeste profund.Toata lumea din structurile de forta a avut toate informatiile necesare.
 

La Ministerul de Interne s-a stiut exact cand, unde si ce grupuri se pregatesc sa sparga demonstratia. In loc sa-i izoleze unde s-au adunat, i-au lasat liberi sa se amestece printre demonstrantii pasnici, punand in pericol nu doar demonstratia, ci sanatatea si chiar viata romanilor simpli care s-au dus sa demonstreze pasnic.Foarte grav mi s-a parut ca doamna ministru de Interne a spus ca nu a stiut nimic. E cu atat mai grav, inseamna ca nu conduce ministerul si doar sta in minister. E inadmisibil. Solicit doamnei ministru de Interne si Jandarmeriei lamuriri scrise.
 

De ce si cum a fost posibil sa fie lasate elemente violente sa distruga o manifestatie pasnica cu tot Ministerul de Interne de fata?", a mai spus presedintele.
 

Iohannis a declarat de asemenea ca Ministerul de Interne trebuie sa lamureasca informatiile legate de o eventuala incitare si organizare a violentelor din piata, precizand insa ca nu are deocamdata dovezi certe in aceasta privinta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22