Judecator CSM, in contextul dezbaterii privind interzicerea catuselor in spatiul public: Este scandalos. O placere morbida neconforma cu morala crestina

T.d. | 28.04.2015

Pe aceeași temă

“Este scandalos ce se intampla in spatiul public romanesc”, a declarat marti judecatorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mircea Aron, cu privire la “spectacolul catuselor” in cazul persoanelor arestate preventiv. Prezent in sedinta Comisiei juridice din Senat, Mircea Aron a vorbit despre “o placer morbid” in acest sens, fapt neconform cu morala crestina.

"Exista o placere morbida in a exhiba situatii de genul asta care nu sunt conforme cu morala crestina - desi nu pot sa spun ca toata ziua bat templele - dar este scandalos ce se intampla in spatiul public romanesc. Am incercat si am atras atentia - feriti arestatii preventiv de lumina reflectoarelor. Eu am fost cel care a zis 'sa incetam spectacolul catuselor'. Ma gandeam sa umblam in lege a audiovizualului sa vedem daca este normal ca la televiziuni trei sferturi din timp sa fie ocupat de arestati. As vedea in legea audiovizualului asa ceva", a spus Mircea Aron, potrivit HotNews.                                                         

Declaratia judecatorului CSM vine in contextul dezbaterii in Comisie a proiectului de lege al Guvernului privind modificarea Codului de Procedura Penala. Mai exact, e vorba despre un amendament la proiect depus de senatorul UDMR Pataki Csaba, cu privire la interzicerea incatusarii in spatiul public.

CITESTE SI: VIDEO Comisia Juridica a Senatului merge pe mana senatorului PSD Serban Nicolae: Persoanele anchetate pentru CORUPTIE nu vor mai fi INCATUSATE in perioada arestului preventiv

Ce prevede acest amendament, care adauga un articol dupa art. 240 din codul de procedura penala:

"(1) Pe perioada deplasarii in spatiul public a inculpatului fata de care s-a dispus una din masurile preventive mentionate la art. 202 alin (4) lit. a), d) si e) ori a suspectului fata de care s-a dispus masura retinerii se interzice folosirea catuselor, cu exceptia cazurilor in care acestia sunt cercetati pentru infractiuni comise prin acte de violenta, s-au opus masurii dispuse, s-au sustras urmaririi penale ori au incercat sa evadeze"

"(2) Recurgerea la folosirea catuselor sau, dupa caz, a altor mijloace de imobilizare se face cu respectarea drepturilor consacrate de Constitutia Romaniei, revizuita, precum si de alte conventii internationale la care tara noastra este parte, aplicabile in astfel de situatii, si trebuie sa fie proportionala cu starea de pericol pentru ordinea publica care poate fi generata de aceste persoane, sau in, cazul in care exista indicii temeinice, cu existenta riscului de a se produce autovatamare, vatamarea altor persoane sau producerea de pagube materiale".

Discutarea acestui proiect si a amendamentelor si adoptarea unui raport de catre Comisia Juridica au fost amanate pentru saptamana viitoare, 5 mai.
 

Senatorii vor “indicii temeince” pentru arestare

Un alt amendament propus de senatorii Cristiana Anghel, Ioan Chelaru si Ovidiu Dontu se refera la “indicia temeinice” pentru arestarea preventiva.

Ce spune amendamentul:

<<Dupa punctul 1 al articolului II se introduce un nou punct, 1.1, cu urmatorul cuprins:

"Alineatul 1 al articolului 202 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1)Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni">
>.

Si asupra acestui amendament Comisia se va pronunta pe 5 mai.

Proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala al Guvernului are termen de adoptare tacita in Senat data de 14 mai. Camera Deputatilor este camera decizionala in acest caz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22